Лондон в картини

През вековете в Лондон са живели много художници. Немалко от тях не са били лондончани, а пришълци – много, от които, от чужбина – намерили в британската столица вдъхновение, възможност за прехрана, дори политическо убежище.

Картините ни дават представа не само за това как е изглеждал Лондон през годините, но и за отношението на художниците към града и неговите жители.

Големият пожар през 1666 г. унищожава Лондон. Пожарът оставя следа в съзнанието на лондончани през вековете след това. Много творци, като анонимния художник на тази картина, показват драмата на пожара.

screen-shot-2016-11-16-at-19-28-35

От началото на 18 век е картината с пазара Ковънт Гардън на испанския художник Балтазар Небот (Balthasar Nebot). Смесицата от богати и бедни, предприемчиви и безделници, веселяци и угрижени е впечатляваща. Такъв е Лондон и днес, нали?

nebot_covent_garden_market_clean

Картината на Антонио Джоли (Antonio Joli), който е живял през 18 век, показва Лондон с катедралата Свети Павел, видян от римска естрада. По времето на възхода на Рим Лондон се е намирал в края на империята, затова Джоли го представя като далечен град. Но затова пък какъв град! Символично колоните на римската естрада са счупени, за да покажат, че Лондон е наследникът на Рим – Новият Рим.

1006px-antonio_joli_prospect_of_london
Венецианският художник Каналето създава сякаш картографско изображение на Лондон, в което преобладават пространството и симетрията. Усещането е за свобода и ред.

screen-shot-2016-11-16-at-17-14-23

През 19 век Лондон става световен търговски център с огромна индустриална мощ и неограничени възможности. Французинът Тисо (Tissot) показва тази атмосфера в картината си Темза (The Thames). Сред корабите виждаме лодка, в която моряк пътува с две млади дами. Те се забавляват, пиейки алкохол. На времето приличието е изисквало младите жени да не остават сами в компанията на моряци. Затова картината има и еротично послание. Някогашните зрители - мъже - са въздишали в блянове пред тази картина.

1024px-james_tissot_-_the_thames

Художникът Theodor Gericault рисува просяк – библейския Лазар – пред витрината на пекарна, в която се вижда закръглената жена на хлебаря да продава хляб на добре облечен евреин. Каруцата с въглища на улицата и смогът показват духа на епохата, в която е творил художникът. Това е началото на 19 век – времето на Индустриалната революция, благодарение на която Великобритания става първа световна сила.

screen-shot-2016-11-16-at-17-09-01

Моне идва в Лондон в края на 19 век. Той придружава сина си, който е дошъл да учи английски. От стаята си в хотел Савой – най-престижният хотел за времето си – известният френски художник рисува моста Ватерло, а от другата страна на реката - гледката към Парламента. Моне, подобно на другите импресионисти, се увлича от вечно променящата се светлината в Лондон, която прави гледките илюзорни.

screen-shot-2016-11-16-at-17-17-26

Датският художник Лунд (Lund) е автор на картината, озаглавена Сърцето на империята (The Heart of the Empire), която показва Лондон в началото на 20 век.

1200px-the_heart_of_the_empire_niels_moeller_lund_1904

Сред новите жители на Лондон са и немалко българи. Докато разказваме или показваме британската столица ние, подобно на художниците, изразяваме своето отношение към града. Янко Тихов е привлечен от контрастите на Лондон. Жителите на една сграда в Сохо са представени през деня и нощта. Сами или с компания те размишляват. Жената с червена рокля е актрисата Йоана Буковска. Български художник и българска актриса в центъра на Лондон - с други думи, в начатото на 21 век българите "завладяват" британската столицата.

old_compton_street_day_and_night1

   * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.