Лондон в картини

През вековете в Лондон са живели много художници. Немалко от тях не са били лондончани, а пришълци – много, от които, от чужбина – намерили в британската столица вдъхновение, възможност за прехрана, дори политическо убежище.

Картините ни дават представа не само за това как е изглеждал Лондон през годините, но и за отношението на художниците към града и неговите жители.

Големият пожар през 1666 г. унищожава Лондон. Пожарът оставя следа в съзнанието на лондончани през вековете след това. Много творци, като анонимния художник на тази картина, показват драмата на пожара.

screen-shot-2016-11-16-at-19-28-35

От началото на 18 век е картината с пазара Ковънт Гардън на испанския художник Балтазар Небот (Balthasar Nebot). Смесицата от богати и бедни, предприемчиви и безделници, веселяци и угрижени е впечатляваща. Такъв е Лондон и днес, нали?

nebot_covent_garden_market_clean

Картината на Антонио Джоли (Antonio Joli), който е живял през 18 век, показва Лондон с катедралата Свети Павел, видян от римска естрада. По времето на възхода на Рим Лондон се е намирал в края на империята, затова Джоли го представя като далечен град. Но затова пък какъв град! Символично колоните на римската естрада са счупени, за да покажат, че Лондон е наследникът на Рим – Новият Рим.

1006px-antonio_joli_prospect_of_london
Венецианският художник Каналето създава сякаш картографско изображение на Лондон, в което преобладават пространството и симетрията. Усещането е за свобода и ред.

screen-shot-2016-11-16-at-17-14-23

През 19 век Лондон става световен търговски център с огромна индустриална мощ и неограничени възможности. Французинът Тисо (Tissot) показва тази атмосфера в картината си Темза (The Thames). Сред корабите виждаме лодка, в която моряк пътува с две млади дами. Те се забавляват, пиейки алкохол. На времето приличието е изисквало младите жени да не остават сами в компанията на моряци. Затова картината има и еротично послание. Някогашните зрители - мъже - са въздишали в блянове пред тази картина.

1024px-james_tissot_-_the_thames

Художникът Theodor Gericault рисува просяк – библейския Лазар – пред витрината на пекарна, в която се вижда закръглената жена на хлебаря да продава хляб на добре облечен евреин. Каруцата с въглища на улицата и смогът показват духа на епохата, в която е творил художникът. Това е началото на 19 век – времето на Индустриалната революция, благодарение на която Великобритания става първа световна сила.

screen-shot-2016-11-16-at-17-09-01

Моне идва в Лондон в края на 19 век. Той придружава сина си, който е дошъл да учи английски. От стаята си в хотел Савой – най-престижният хотел за времето си – известният френски художник рисува моста Ватерло, а от другата страна на реката - гледката към Парламента. Моне, подобно на другите импресионисти, се увлича от вечно променящата се светлината в Лондон, която прави гледките илюзорни.

screen-shot-2016-11-16-at-17-17-26

Датският художник Лунд (Lund) е автор на картината, озаглавена Сърцето на империята (The Heart of the Empire), която показва Лондон в началото на 20 век.

1200px-the_heart_of_the_empire_niels_moeller_lund_1904

Сред новите жители на Лондон са и немалко българи. Докато разказваме или показваме британската столица ние, подобно на художниците, изразяваме своето отношение към града. Янко Тихов е привлечен от контрастите на Лондон. Жителите на една сграда в Сохо са представени през деня и нощта. Сами или с компания те размишляват. Жената с червена рокля е актрисата Йоана Буковска. Български художник и българска актриса в центъра на Лондон - с други думи, в начатото на 21 век българите "завладяват" британската столицата.

old_compton_street_day_and_night1

      Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.