Лондон като Лондиниум

Лондон е основан от римляните през 47 г. от новата ера. Дали му името Лондиниум. Те изградили града на Темза след като завладели Великобритания. Римляните използвали Темза за транспорт на стоки към и от Европа.

Римският град се намирал на мястото на днешното Лондонско сити.

Първият Лондонски мост (London Bridge) е построен от римляните. Той бил дървен. Остатък от него може да бъде видян днес в двора на църквата St Magnus The Martyr, недалеч от Монюмент. Днешният London Bridge е на мястото, където е бил римският мост.

През 200 г. от новата ера римляните построили защитна стена около Лондон, тъй като местното население често атакувало града. До днес може да се видят остатъци от стената на римския град (London Wall) в близост до Музея на Лондон в Лондонското сити. Оригиналната стена била 3 мили дълга.

В Лондиниум римляните издигнали храмове, бани, амфитеатър, където се провеждали гладиаторски битки. Много от сградите били построени за посещението в града на император Адриан, което станало през 122 г. Амфитеатърът може да бъде видян под Гилдхол, градския съвет на Лондонското сити.

По време на римляните Лондон не бил главният град. Такъв бил Camulodunum (днешен Колчестър)

 

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.