Лондон през 60-те години на миналия век

Наричат Лондон през 60-те години Swinging London (в смисъл на модерния Лондон), защото тогава британската столица от доскоро разрушен от Втората световна война град се превръща в световен център на младежката мода.

Туристите идват в Лондон през 60-те години, за да видят:

късите поли и рокли на лондонската моделиерка Мери Куант (Mary Quant)

Diabolo minidress at Mary Quant fashion show, Utrecht, 24 March 1969 crop.jpg

модните магазини на King’s Road в квартал Челси и Carnaby Street в квартал Сохо (на снимката).

Swinging Sixties Carnaby Street, London 1968

mods, както наричат младежите, които се обличат с дрехи по поръчка, карат мотори Vespa и Lambretta, и слушат музикални групи в стил ska, R&B и soul

Small Faces 1965.JPG

рокерите в кожени якета, които карат английски мотори Triton-и слушат рок.

CLASSIC TRIUMPH TIGER 100.UK

През 66 г. в Лондон се провежда световното първенство по футбол, в което английският отбор става световен шампион. Британското знаме се превръща в символ на победата и туристически сувенир.

London - Carnaby Street (1968)

Другото забавление за туристите са колите Mini Cooper, които са британската кола икона на 60-те и се виждат навсякъде.

Забавленията вечер включват посещения в клубове като Ufo на Tottenham Road Court, където свирят Pink Floyd, the Crawdaddy! Soul club, където пеят Dusty Spingfield и Otis Redding или Marquee Club на Oxford Street, къдeто могат да бъдат чути The Rolling Stones и The Beatles.

Лондон става достъпен благодарение на телевизията. През 1967 г. Бийтълс участват в първото в света телевизионно предаване, което се излъчва чрез сателит и е гледано от 400 милиона зрители по света (без България и социалистическите страни, които отказват да участват). В предаването Бийтълс от музикалното Abbey Road Studios за първи път песента All we need is Love, което е тяхното послание за мир по света. Заедно с тях са Мик Джагър и Ерик Клептън.

Снимки и видео: Beatles - All You Need Is Love from SimDo on Vimeo, Ronald Saunders, Roger W, Paul Townsend,  Jac. de Nijs / Anefo under CC BY-SA 3.0 nl, Link.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.