Най-голямата трагедия в мирно време във Великобритания

Princess_alice_collision_in_thames

Недалеч от Гринуич в резултат на сблъсък между два кораба в Темза загиват повече от 600 души. Това е най-голямата трагедия в мирно време във Великобритания.

Катастрофата се случва вечерта на 3 септември 1878 г. Пътническият параход SS Princess Alice, кръстен на третото дете на кралица Виктория и принц Алберт, се връща от еднодневно пътуване към Лондон.

Той е натоварен с лондончани, излезли на разходка до зоопарка в Gravesend. Наближавайки лондонския квартал North Woolwich, параходът се сблъсква с въглевоза The Bywell Castle (кораб, който прекарва въглища) .

Над 700 пътници от парахода се озовават във водата. 640 загиват, от които 240 деца.

Много хора се удавят, но също много умират от отравяне. Причината е замърсената вода на Темза през 19-ти век, когато по време на Индустриалната революция в Лондон работят хиляди фабрики.

В частта на Темза, където се случва сблъсъкът между корабите, един от каналите на Лондон излива отпадъчни води в реката. Всички пътници, които са поели в устата си отровната вода, умират впоследствие.

След трагедията са приети нови правила за плаване по Темза, наложени са ограничения на броя на пътниците в речните параходи, задължително осигуряване на пояси за тях и започва политика за почистване на реката.

Днес Темза е една от най-чистите градски реки в света.

Рисунка на сблъсъка между пътническия параход SS Princess Alice и въглевоза Bywell, публикувана в Harper's Weekly на 12 октомври 1878 г.

 

Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.