Пазителите на короната

Beefeaters се наричат охранителите в лондонската кула Тауър (Tower of London). Beefeater вероятно се свързва с големите порции месо, които в далечното минало пазачите получавали по време на службата си вместо заплата (Beefeater буквално е някой, който яде телешко).

Правилният начин за обръщение към тях обаче е Yeomen (йомен), това е историческо военно звание.

Йомен съществуват от 1485 г., когато са създадени от крал Хенри VII - първият монарх от династията на Тюдорите. Поради тази причина Розата на Тюдорите (герб на династията им) е върху реверите им.

От построяването й през 1078 г. от Уилям Завоевателя до 14 век в Tower of London  е живеел британският монарх. Крепостта е била не само дворец, но й затвор. Днес там се пазят короните и бижутата на монарха.

В момента 37 бийфитъри/йомени пазят Тауър. Те живеят в самата крепост заедно със семействата си. За бийфитъри се избират бивши военни с поне 22 години стаж в армията и награждавани за вярна служба към Короната. От 2007 г. в техния състав се приемат и жени.

Всяка вечер точно в 9.53 часа започва Церемонията на ключовете, в която йомен проверяват т. нар. „ключове на кралицата“.

Освен че отговарят за охраната и помагат на туристите, йомените се грижат и за гарваните, обитаващи Тауър. Според легендата, когато гарваните изчезнат от Тауър, нещастие ще сполети Кралството. Може би затова крилата на гарваните предвидливо са отрязани. 

https://youtu.be/8OKt-U3_WNc

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.