Първият в света всекидневник е издаден в Лондон

На 11 март 1702 г. започва да излиза първият в света всекидневник The Daily Courant. Издател и редактор на вестника е Elizabeth Mallet. The Daily Courant се състоял от една страница с две колонки и реклами на гърба. В него били представяни новините от света. Според Elizabeth Mallet, която пишела под мъжки псевдоним, всеки вестник трябва да представя фактите и да дава възможност на читателите сами да си съставят мнение по тях: "Всеки (автор) трябва да се въздържа от коментари или предположения, а да представя единствено фактите, приемайки, че хората могат сами да мислят." Редакцията на първия вестник в света е била до популярния пъб Kings Arms Tavern на Fleet Street. Тази улица впоследствие става световен център на вестникарите. В събота, 17 март, в поредицата “Вечните приятели на България” ще се срещнем с Кристофър Бъкстън на Флийт Стрийт, близо до мястото, където е бил издаден първият всекидневник в света. Подробностите са в поканата   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.