Речникът на Самюел Джонсън

Преди да се появи Оксфордският английски речник през 1928 г., най-известният речник на английския език е този на Самюел Джонсън от 1755 г., тъй като със своите 40 хиляди думи, той е бил най-големият речник на английския език за времето си.

 

Самюел Джонсън живее през по-голямата част от живота си в Лондон. Неговата къща до Флийт стрийт е музей. Пред нея се намира паметникът на котарака на Джонсън, който е седнал върху речника на Джонсън, а до него има няколко черупки от стриди.

Казват, че Джонсън хранел котарака си с лакомства като стриди, когато имал пари.
 

Наблизо до къщата на Самуел Джонсън е пъбът Ye Olde Cheshire Cheese, любимият пъб на Джонсън, който работи и до днес, съхранявайки стола, на който е седял известният лексиконограф.

 
 

Джонсън работил върху речника си осем години. Трудът му бил възнаграден с огромната за времето си сума от 1500 гвинеи, което на днешни пари е около 225 хиляди паунда. Това значи, че котаракът му е имал охолен живот.

Речникът на Джонсън е първият речник с цитати от известни автори като Шекспир и Милтън. Включвайки цитатите, авторът е искал да покаже как се използват думите.

В речника на Джонсън има 42 773 думи. Не всички обяснения на думи са академични. Например, oat (овес) Джонсън обяснява така: “a grain, which in England is generally given to horses, but in Scotland supports the people.” (зърно, което в Англия дават обикновено на конете, а в Шотландия - за прехрана на хората.”

В речника на Джонсън липсва раздел с думи, започващи с буквата Х. Вие кои английски думи, започващи с Х знаете?* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.