Уилям Шекспир в Лондон

Уилям Шекспир е роден на 23 април 1564 г. в Stratford-upon-Avon, Warwickshire. Той умира на 51-годишна възраст, на 23 април 1616 г.

Смята се, че Шекспир е пристигнал в Лондон през 1592 г. От следващата година вече съществува в регистрите на Bishopsgate като данъкоплатец и като енориаш към църквата St Helen Bishopsgate – готическа църква, построена през 12-ти век, запазена и до днес (на снимката е в подножието на The Gherkin).

St Helene

От 1594 г. пиесите на Шекспир се играят от The Lord Chamberlain's Men – лондонска театрална трупа, притежавана от група актьори, сред които и самият той. След смъртта на кралица Елизабет I (Elizabeth I) през 1603 г. трупата получава кралски патент от новия крал Джеймс I и променя името си на the King's Men.

През 1599 г. Шекспир се премества да живее на южния бряг на Темза срещу The City of London. Същата година на това място бил построен The Globe Theatre.

11169033_10153289723056591_1478453156_n

Шекспировият Globe Theatre изгорял на 29 юни 1613 г. при оръдеен изстрел по време на постановката "Henry VIII".

През 1613 г. Шекспир вече е бил достатъчно заможен, за да си купи собствена къща в Лондон. Има данни, че е платил £140 за къща до главния вход на домениканския манастир на монасите, наречени Black Friars, заради черните качулки на расата, които носели. Този манастирът е бил на северната страна на едноименния мост, който тогава не е съществувал.

Шекспир е автор на 37 пиеси и 154 сонета. Повечето сонети са написани по време на Чумната епидемия (1592 – 94), когато театрите в Лондон били затворени.

Шекспир често играе в своите постановки в Лондон, намерени са доказателства, че е изпълнявал ролята на Призрака в Hamlet.

Семейството на Шекспир не се премества с него в Лондон, а остава в Stratford. На 18 години Шекспир се е оженил за Anne Hathaway, която била тогава на 26 и бременна в третия месец. Те имали 3 деца - син и две дъщери, и само една внучка, която от своя страна останала бездетна. По този начин родствената линия в семейството на Шекспир била прекъсната.

В Лондон паметниците на Шекспир са в Southwark Cathedral и в Poets’ Corner (Ъгъла на поетите) в Westminster Abbey.

Шекспир е погребан в Church of the Holy Trinity в Stratford-upon-Avon. На надгробната му плоча има епитаф, който кълне онзи, който премести костите.

През 2016 година във Великобритания честваха 400 години от смъртта на най-известния английски писател Уилям Шекспир.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.