Забавления на South Bank

През лятото обичам да съм в района на South Bank. Това е район в южната част на Темза между моста Waterwoo, на който е покушението на писателя Георги Марков, и моста Charing Cross, който е за пешеходци и влакове.  

Много хора свързват South Bank с модернистичните сгради на Royal Festival Hall, National Theatre и Queen Elizabeth Halll. Впечатляващото в тяхната архитектурата на тези сгради не е фасадата, а умелото ползване на пространството, както от вътре, така и отвън, за различни нужди, благодарение на различните нива. Именно заради тях в района на South Bank се случват много неща едновременно.  

Сега ще покажа как South Bank е пример за използването на градското пространство за максимално много хора, независимо от техните интереси и възраст.Такъв е бил замисълът при построяването на South Bank в началото на 50-те години, такава е тази част на Лондон и днес. 

Започваме разходката по The Queen Walk, улицата покрай реката в South Bank. През 2021 г. тя беше обявена от Time Outs са третата най-яка улица в света.  

Освен страхотните гледки по Темза и северната част на реката със силуетите на Катедралата Свети Павел, Съмърсет Хаус, Биг Бен, Парламента, алеята e в зелено заради чинарите  - дървото на Лондон - които през лятото дават чудесна сянка. 

Обърнете внимание на легендарните лампи с делфини на Лондон. Лампите са всъщност с есетри и са копия на същите лампи от 19-ти век на градините на Victoria Embarkment, които се вижда от другата (северната част) на реката.  

Разнообразният етнически произход на лондончани се проявява в храните, които могат да се опитат на пазара за готова храна (street food market) на The Queen’s Walk.  

Докато хапвате имате възможост да слушате музикантите по улицата или да се приближите до Темза, като седнете на пясъка на плажа (Ernie’s Beach), където може да видите скулптури от пясък в процес на изработване или mudlarks - хора, които търсят изхвърлени от реката исторически ценности. 

Ако обичате филми, на South Bank e British Film Institute (BFI), където може да гледате филми от цял свят. Аз обичам да влизам в книжарницата и да търся информация за българското кино.  Ако обичате книги, на South Bank може да намерите евтини стари книги, които са чудесен подарък или спомен от Лондон. Книгите на издателство Penquin Books ще донесат духа на Лондон и Великобритания в дома ви.  

На Jubilee Gardens е London Eye и лунапарк за децата и влюбени.  

Качете се на покрива на Queen Elizabeth Hall, където се намира градина (rooftop garden), оазис на спокойствие. Седнете на тревата под сянката на ябълкови и сливови дървета и погледнете небето. Ще забравите, че сте в Лондон.  

Скейътрите в Лондон  имат парк в South Bank повече от 40 години!  

Наблизо до тях се провеждат безплатни уроци по танци. 

По същото време на сцена деца изнасят представления. 

The National Theatre е също на South Bank. Той има три сцени и продукции за всеки вкус. Пред него ще се разминете със знаменития актьор Лоурънс Оливие, на когото са издигнали паметник, тъй като е първият артистичен директор на Националния театър.

Влезте в Royal Festival Hall - там може да се порадвате на климатика в горещите дни, да отидете до тоалетната (безплатно), да седнете за почивка ня диваните или на масите. Никой няма да ви изгони, защото пространството е замислено да е за срещи на лондончани. Затова редовно вътре се провеждат срещи на групи по интереси. (В Royal Festival Hall, например, сме правили някои срещи за обсъждане на идеи за събития на българите в Лондон.) 

Едно от най-интересните нови места в South Bank e The Vaults на Leake Street Arches, под Waterloo Station. Това място е за любителите на графитите.

Всеки, който иска да рисува графити, може да твори на това място свободно.

Наоколо са клубове за живата музика и театър. Преди две години на театрален фестивал в The Vaults лондончани видяха спектакъл за живота на българския цар Борис III, представен от британска театрална трупа. 

Мисля, че дадох достатъчно примери за това как South Bank е място, на което всеки човек може да намери забавление. Сега вие споделете за своите любими места в Лондон на страницата Разходки из Лондон във Фейсбук.

Автор на текста и снимките: Бойко Боев * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.