Историята на Canary Wharf

Районът на Канари Уорф се намира в Източен Лондон върху Isle of Dogs (Острова на кучетата). Както се вижда от картата обаче, не става дума за остров. През 14 век на това място крал Едуард III си е гледал хрътките за лов, откъдето идва името.

Isle of dogs 1899.jpg
На картата се виждат West India Docks - това са доковете, на които са се разтоварвали корабите на Западноиндийската компания, тези които са идвали от Карибите. Наблизо са доковете на Източно-индийската компания, т.е. от някогашна Индия, както доковете и на други компании.

През 19 век, времето на Британската империя, 1/3 от търговията на Великобритания минавала през доковете на Темза. Пристанищните докове били най-големите работодатели. Повече от 20 000 мъже работели на тях всеки ден.

West India Docks, където днес се намира Canary Wharf, e било най-натовареното пристанище в света в 1802 г.

Името Canary Wharf идва от построения през 1937 г. док, на който разтоварвали плодовете от Канарските острови.

След 1960 г. доковете постепенно загубили своята значимост и били затворени през 1980 г. Още в следващата година правителството на Маргарет Тачър предложило план за обновяване на района и превръщането му в бизнес център. Планирането започнало през 1988 г., а първата сграда била завършена през 1991 г.

Днес на Canary Wharf  работят над 100 000 човека. На негова територия са съсредоточени десетки небостъргачи. Това е най-големият бизнес район във Великобритания.

Canary Wharf има свое летище - City Airport, три мола и най-големият Waitrose във Великобритания (луксозен хранителен магазин).* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.