Какво е urban regeneration или как се променя Лондон

В три поредни текста ще разкажа как Лондон се променя като град днес. В този текст ще говоря за urban regeneration - градското обновяване, при което квартал на града променя вида си чрез нови обществени проекти. В следващия текст ще разкажа за gentrification - друг вид градско обновяване, което обаче е резултат на преместване на богати хора в кварталите. В третия текст, как съвременен Лондон успява да запази своите исторически сгради, т.е. историята си. 

Преди това нека ви кажа, че сайтът bulgariansinlondon.com стана на 5 години. През това време ние написахме много истории и станахме инициатори на засаждането на рози в централния лондонски квартал Сохо като дар от българите в Лондон за останалите лондончани, както и на поредица от онлайн разговори за живота във Великобритания. Ние правим всичко това в свободното си време и убедени, че това е полезно за всички българи във Великобритания, както и за България. (Край на това съобщение!) 

Връщаме се на regeneration. . . За regeneration ни е нужен построен квартал, чийто вид да се промени чрез разрушаване на съществуващи сгради и построяване на нови. Тоест обратното на построяване на сгради в незастроени места (както се случва в България). 

За да покажем какво е regeneration, ще разкажем за квартала King’s Cross.  

Ако живеете в Лондон, сигурно често сменяте линиите на метрото на King’s Cross. Ако играете Монополи, знаете, за железопътната гара King’s Cross. Ако сте туристи, сигурно сте се снимали във въпросната гара на платформа 9 ¾, станала известна от книгите за Хари Потър - на снимката. 

Кварталът King’s Cross възниква около появилата се през 1852 г. едноименна железопътна гара. Нещо като Подуяне в София, само дето на гара King’s Cross има 12 платформи.  

В миналото парните влакове са пушили и са били шумни. Кой би живял в квартал около подобна гара? Ами, бедни хора. 

Освен това си помислете за тълпите пътници идващи и отпътуващи от гарата. Представете си крадци и проститутки.  . . . До края на 20-ти век квартала King’s Cross е бил населен с много проститутки и наркомани. Вечер е бил опасен. Макар че е в централен Лондон.  

Кварталът обаче започва да се променя благодарение на обществени проекти. Първо, в него през 1997 г. е открита новата сграда на British Library -Британската библиотека - на долната снимка.  

След това, 2007 г. в съседство на гарата King’s Cross е построена модерната сграда на новата гара St Pancras Station, от която тръгват Eurostar влаковете за континентална Европа - на долната снимка. 

През 2008 г. в King’s Cross се появява King’s Place, първата нова сграда за концерти и събития в Лондон след построяването на центъра Барбикан през 80-те години - на долната снимка.  

В King’s Place освен това се намират офисите не на кого да е, а на вестниците Guardian и Observer, много влиятелни сред средните градски класи във Великобритания. 

През 2011 година в квартала се премести University of Arts London, което е едно от най-добрите висши учебни заведения за изкуства в света - на долната снимка.  

През 2016 г. до изкуството и медиите и Британската библиотека се появи науката - тогава беше отворена сградата на Fransis Crick Institute - най-голямата в Европа лаборатория за биомедицина, кръстена на откривателя за ДНК британеца Франсис Крик - на първата и долната снимки. 

В момента технологичният гигант Google, който вече има офиси в квартала, строи своя сграда до гарата. Това ще е най-голямата им сграда в Европа и е на цена 1 милиард паунда. 

Значи, на едно място за събрани медии, изкуство, наука и технологии. И това място е в центърът на Лондон.  

Заради толкова много талантливи хора, които работят в района, се отворили врати много ресторанти, пъбове и магазини. И всичко това е чрез построяване на нови сгради на мястото на стари или даване на нов живот на стари сгради, като, например, Coal Drops Yard - някога складове за въглища, а днес открит площад с модни бутици.  

В King's Cross има и жилищни сгради. Но обновяването е направило бедния в миналото квартал скъп за живеене.

Нали запомнихте израза urban regeneration (градско обновяване)? Има ли обновяване (нещо различно от презастрояване!) във вашия квартал или град? Разкажете ни за него. 

Автор на текста и снимките: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.