Кой владее земите в Челси?

belgravia-393

Челси (Chelsea) се превръща в модерно място за живеене през далечната 1520 г., когато Томас Мор (Thomas More) построява къща за своето семейство на брега на Темза, на запад от Лондон. Той бил Lord Chancellor на Хенри VIII, което означава, че бил пръв съветник и най-високопоставен служител на краля. Самият Хенри VIII го посетил и останал много доволен от гледката към реката и удобството на бързото пътуването по вода, до новото жилище на своя учител и съветник. Затова през 1536 г. кралят също си построил дворец в района, който нарекъл Chelsea Manor. Придворните дами и господа последвали примера на монарха и бързо застроили бившите земеделски земи с големи и красиви къщи.

Chelsea (135)

Два века по-късно, през 1712 г., сър Ханс Слоун, основателят на Британския музей, откупил земите на бившия дворец на Хенри VIII в Челси, защото имал интерес ботаническата градина, създадена в двора на имението, да бъде запазена. След неговата смърт едната му дъщеря се омъжила за граф Кадогън (Earl of Cadogan). Оттогава земите в Челси, от Темза до магазина Хародс (Harrods), са собственост на една фамилия - Cadogan.

chelsea-14

Първият граф Кадогън получил своята титла през 1718 г. Днес наследникът му Charles Gerald John Cadogan, 8th Earl Cadogan управлява имотите на фамилията, чрез фирмата Cadogan Estates, която е оценена на 6.9 милиарда долара. Списание Forbes нарежда 8-я граф Charles Cadogan на 185 място в световната класация на милиардерите за 2015 г.

chelsea-4

Въпреки че владее земята в един от най-скъпите квартали на Лондон, граф Кадогън не е най-богатият човек във Великобритания, нито най-големият земевладелец в Лондон. Собственикът на земите в съседния квартал - Белгревия - 7-ят херцогът на Уестминстър, го изпреварва и в двете категории.

cadogan-hall-4
Част от имотите, собственост на фамилия Кадогън, е и Кадогън Хол - концертната зала на Челси.

belgravia-404
Знаете ли, че през 1765 г. в Челси пребивава за няколко месеца малкият Моцарт, сестра му и баща им, преди да се върнат в Австрия. Затова, преди няколко години е поставен паметник на малкия Моцарт, близо до къщата на Ebury Street номер 180.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.