Лондонските квартали имат свои характерни ястия

Маршрутът около Лондон (Capital Ring), по който всеки месец нашата българска група е на разходка, ни отвежда в различни квартали.  

Разбираме от имената на ресторантите и магазините по главните улици за етническия произход на жителите на кварталите, през които минаваме. 

Във всеки лондонски квартал откриваме храна, която не сме виждали на други места. И понеже повечето от нас са любопитни към чуждите култури, пробваме това, което не сме яли досега. 

Например, в края на разходката ни през октомври, се озовахме в северозападния лондонски квартал Уест Хендън, където имаше много афганистански магазини.  

Влязохме в едно ресторантче и поискахме да ни препоръчат афганистански специалитет. После седнахме всички в един парк и опитахме пилаф. 

Афганистанският пилаф ни се услади. Дори тези, които бяха резервирани първоначално, като виждаха как тъпчехме уста с пилаф и чуваха възклицанията ни, се престрашаваха един по един и накрая, всички в синхрон се наслаждавахме на кулинарното откритие. 

Афганистанският пилаф се приготвя с ориз и стафиди. Последните правят оризът сладък. Има моркови, лук, ядки и много крехко агнешко. 

Маршрутът през ноември пък ни отведе в друг впечатляващ квартал, Хампстет Гардън Събърб. Там се разминавахме с ортодоксални евреи. Влязохме в една местна пекарна и си купихме чала, хляб за Шабат (денят, в който евреите трябва да почиват). 

Седнахме на маса в квартален парк с много еврейски семейства и опитахме чала. Чала прилича на козунак, но не е сладък.  

 

Това беше в края на разходката ни, когато сме огладнели, затова чалата ни направи щастливи.  

Покрай етническата кухня, направих още едно откритие – винаги има някой от групата за разходки, който е опитвал преди това храната и има истории с представителите на лондонските общности, с които свързваме храната.  

Например, покрай пилафа научихме за афганистанските приятели на един от нас, а еврейската чала беше повод да научим за съседите на друг член на групата. 

Започнах вече да проучвам през какви квартали ще ни отведе разходката през декември, за да предложа нови кулинарни наслади за групата. (Може би италианско панетоне, в чест на настъпващите коледни празници.) 

Говорейки за етническите забележителности на лондонските квартали, ето и един любопитен факт:  

Живеещият в Лондон художник, Янко Тихов, роден в Бургас, е автор на етническата карта на Лондон, в която всеки квартал на града е представен с паспорта на най-голямата етническа група в квартала. (В средата на картата минава Темза.) 

По-подробна снимка с картата на Янко може да бъде видяна тук, а самата картина е в Royal Academy в момента и може да бъде видяна до 3 януари в Summer Exhibition, най-старата изложба в света (провежда се всяка година от 1769 г. (т.е. от времето на Паисий Хилендарски), за която ще разкажем скоро. 

Автор на текста: Бойко Боев

Автори на снимките: Янко ТиховJost Wagner - World66 и Aviv Hod - Own work under Creative Commons Licence.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.