От Родърхайт тръгват първите заселници на Америка

През 17 век от лондонския квартал Rotherhithe (Родърхайт) е било възможно човек да се спазари и да си наеме кораб в някой местен пъб. Така група пуритани - дълбоко религиозни протестанти, несъгласни английският монарх да съвместява светската и духовната власт, наели кораба Mayflower (Мейфлауър) и се отправили към New England (Нова Англия). (Вижте кораба "Мейфлауър" в картината на William Halsall от 1882 г.)

Трябвали 66 дни на Мейфлауър да стигне до Америка. Там пуританите основали английската колония - Plymouth Colony. Нарекли я Плимут Колони, защото отплавали от Rotherhithe за Plymouth, а оттам - към Северна Америка, през юли 1620 г.

Корабът "Мейфлауър" бил договорен в староприемницата The Stippe, която е била на мястото на днешния пъб "Мейфлауър". Построен през 1780 г., този пъб е кръстен така в чест на първите заселници на Америка.

IMG_4653

В двора на църквата St. Mary the Virgin в Родърхайт е погребан капитан Кристофър Джоунс, който с кораба Мейфлауър откарал пилигримите до Америка през 1620 г.

IMG_4650

Синя плоча на стената на църквата St. Mary the Virgin разказва за капитан Кристофър Джоунс.
Наблизо друг паметник почита първите заселници на Америка. На него е изобразено момче от 1930-те години, което чете списание за съвременна Америка, а зад гърба му - мъж, който изобразява Духът на първите заселници, гледа с отворена уста новините в списанието. Какво ли си мисли Духът на заселниците за съвременна Америка?* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.