Фоторазходка из лондонския квартал Сейнт Джонс Ууд

St John's Wood (Сейнт Джонс Ууд) e богаташки квартал в западен Лондон, който носи името от рицарите на Свети Йоан (Йоан Кръстител), чийто орден е владеел земите на района. 

Разходката ни започна от Hamilton Terrace - широка и права улица, нетипична за Лондон. Прилича по-скоро на улица в богат квартал в западна Европа. Причината за вида й е, че кварталът е изграден през 19-ти век по план, насочен към изискванията на богатите жители. 

Hamilton Terrace е една от най-скъпите улици на Лондон. На нея повечето сгради са еднофамилни (с един вход - detached houses) или за две семейства (semidetached houses). Впечатляващо е колко много музиканти и хора на изкуството са живели в миналото на улицата. 

Ако можехме да живеем на Hamilton Terrace, тази къща в стил art deco - на снимката по-долу - щеше най-много да ни отива. 

В Сейнт Джонс Ууд живеят много американци. През 80-те години американците са най-голямата мигрантска група на Лондон. Те идват в Лондон, когато градът става световен финансов център. Кварталите Майда Вейл и Сейнт Джонс Ууд са предпочитани от банкери, заради красивите жилища и лесната връзка до лондонското Сити и лещите Хийтроу. И разбира се, кой не иска децата му да ходят на училище в квартала. Затова, американското училище е в St John's Wood. За разлика от българските училища в Лондон, това училище не е съботно-неделно, а редовно.  На долната снимка е сградата на американското училище в Лондон.

Разходката в Сейнт Джонс Ууд е интересна, заради разнообразието на сградите. Всяка е със свой характер и чар. А улиците в Сейнт Джонс Ууд си приличат само по това, че са тихи.

 

В Сейнт Джонс Ууд се намира най-известната пешеходна пътека. Сещате ли се коя е тя? На нея пешеходците спират, за да се снимат.

На Cavandish Avenue в Сейнт Джонс Ууд се намира къщата на Пол Макартни от Бийтълс.

Главната улица на Сейнт Джоунс Ууд е елегантна. Тя е с независими магазини (а не молове или вериги), както и магазини за деликатеси, гастро пъбове - за разлика от обикновените пъбове, където храната само се затопля, в гастро пъбовете работят известни готвачи. Заради това, което предлага, главната улица на Сейнт Джоунс Ууд има два свои уебсайта (тук и тук). Знаете ли за друга улица със собствен уебсайт?

Ние спираме в Harry Morgan - американски ресторант, който има нюйоркски вид и меню (с различни видове хотдог и еврейски деликатеси).

 

 

След приятната есенна разходка в Сейнт Джонс Ууд, бутилката червено вино в Harry Morgan повдигна още повече настроението ни и започнахме да правим планове за следващи разходки из лондонските квартали. Жалко, че заради ограниченията на коронавируса, не можем да се разхождаме групово с нашите приятели. Специални поздрави на всички тях! 

Автори на текста и снимките: Бойко Боев и Десислава Дякова* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.