5 факта за лондонския пазар и квартал Камдън

Camden Market

Camden Market се нарича пазарът в лондонския квартал Камдън. Всъщност, става дума за няколко пазара:

Camden Lock: за книги, дрехи, храна. Много храна. От цял свят.

The Stables: в сградите на бивша конюшня и болница за коне се продават на сергии дрехи на местни дизайнери. Ако си падате по модата от различни епохи, тук може да си набавите специфични рокли и костюми, както и антикварни мебели.

Buck Street Market: пазар за дрехи и бижута.

Inverness Street Market е открит около 1900 г. и първоначално е за плодове и зеленчуци, а сега - за евтини дрехи и сувенири.

Electric Ballroom: за дрехи на независими дизайнери и за колекционери на грамофонни плочи и музика.

Около 28 милиона души посещават пазара на Камдън годишно, превръщайки го в четвъртата по големина лондонска туристическа атракция.

Камдън е важно място за британската музика. През 60-те години Камдън е известен с музикалните си клубове. Най-известната зала е Roundhouse, където са свирили Led Zeppelin, The Door, Pink Floyd, Jimi Hendrix, The Rolling Stones, както и Electric Ballroom, в която концерти са имали Snow Patrol, Megadeth, U2, Prince, The Clash... През 2014 г. в друг легендарен камдънски клуб - Jazz Club, концерт имаше българката Рут Колева.

В Камдън са живели писателите Чарлз Дикенс, Мери Шели, Джордж Оруел, както и музикантката Еми Уайнхаус. Тя, освен, че е пяла в клубовете на Камдън и е работила като продавачка на пазара Camden Lock Market през ученическите си години.

В Камдън е имало няколко големи пожара.

През 2008 г. изгаря Camden Canal Market, през 2014 г. има нов пожар. Последният пожар в Camden Lock Market беше вчера.

 
retro world @ camden markets* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.