Английски актьори пресъздават в Лондон личности и събития от българската история

Аз гледах два пъти вече театралната постановка “Краткият живот и мистериозната смърт на Цар Борис III” и споделям две впечатления с цел да оцените възможността за неповторимо преживяване, който дава този спектакъл на българите в Лондон. 

Историята през погледа на хората през 21 век: Забелязали ли сте как историята на България ни беше (и е представяна) като нещо грандиозно, което изисква държавно финансиране за военен парад или за филми с армия от статисти като “Хан Аспарух” или за театрални спектакли на големи сцени като Народния театър в София? В Англия открих, че има друга представа за историята, в която се разказват лични човешки преживявания в миналото, независимо от значението на героите за съдбата на държавата и нацията. Например, обичам да гледам предаване по БиБиСи, в което хората научават за своите роднини в миналата с помощта на архивисти. Затова съм впечатлен от младите творци зад театралната постановка “Краткият живот и мистериозната смърт на Цар Борис III”, които са открили в българската история вълнуващи личности и моменти и ги разказват на сцената без патос и цел да научат публиката на нещо, а да я забавляват с истории и я вълнуват със среща с непознати хора и места. Актьорите, които играят буквално на една ръка от публиката, възбуждат нейното въображение и интелигентност. Спомням си, че след първото представление се впечатлих от радостта на внука на цар Борис, Кирил, който беше в залата и аплодираше актьорите. След второто представление пък ми се искаше повече български творци да са в залата и видят как театърът може да създава мостове между България и света. 

Покоряване на Лондон: мисля, че беше 2008 г. Тогава е Лондон гледах постановката “Римска баня” на Станислав Стратиев, поставяна от английски актьори. Мястото беше театърът Аркола в квартал Дoлдстън. Оттогава всеки път като съм в този квартал  или чуя за него, станал междувременно много актративен за младите хипстъри, се сещам за българската “Римска баня” в местния театър и чувствам близка тази част на Лондон. Подобно на Робинзон Крузо, ние, имигрантите, постепенно опознаваме нови територии, превръщайки ги в свои. Театърът също помага за това. Радвам се, че в Долстън ще има отново пиеса, свързана с България, защото това е възможност за живеещите в Долстън и Хакни млади модерни лондончани, много от които се занимават префесионално с изкуство, да научат за България, по вълнуващ начин. (Въведение от Бойко Боев)

Постановката “Краткият живот и мистериозната смърт на Цар Борис III” разказва за живота на български цар както и за обстановката в България по време на втората световна. Пиесата направи своя ★★★★★  дебют на Фриндж Фестивала в Шотландия, а от 26ти септември, ще се играе в the Arcola Theatre пред лондонска публика. 

Нека разберем малко повече за сънародниците от екипа. 


Саша Уилсън, българо-американката сценарист и актриса в пиесата, се бе вдъхновила от книга подарена от дядо й преди няколко години. 

“България за мен винаги е била важна част от моята личност и идентичност. Когато дядо ми ми подари книгата със заглавие “Beyond Hitler’s Grasp” научих много за България в този период и това каква роля сме играли. Знаех, че в тази история има много, което може да пресъздаден на сцената пред международна публика. И ето ни няколко години по-късно.”

Лора Видева е към продуцентите на екипа. Лора се бе свързала със Саша когато през 2019та разбира за постановката чрез социалната мрежа Туитър. 

“Преди 3 години в туитър прочетох- постановка в Лондон по българска тема- стори ми се изключително интересно. Не знам дали някога в Лондон се е играло нещо подобно…

Докосва ме да гледам публиката ни, която не говори езика ни и може би не е толкова информирана по темата, се разчувства от постановката ни. Има нещо универсално в театъра.

Хоровият диригент и музикален специалист Деси Стефанова се е погрижила за това гласовете на актьорите да звучат възможно най-фолклорни. Определено може да очаквате авторски музикални изпълнение, пък и някои по-добре познати
 

Постановката ще може да гледате в the Arcola Theatre в източен Лондон, добре познат като един от най-наградените “Off West End” театри във Великобритания.

Билети може да закупите ТУК от 26.09-27.10 с промоционален код TAYNA.


Актьорите: Саша Уилсън, Дейвид Леополд, Джозеф Кълен, Клар Френкел и Лоренс Бутман

 

Автор на текста: Лора Видева* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.