Барбикан представя филмите на Бинка Желязкова

Ако във Великобритания или по света имате възможност да чуете как по-образовани хора от вас говорят за България, не пропускайте тази възможност. Това представлява външна гледна точка, независима от българската образователна и културна среда, което може да ви помогне да преосмислите вашите собствени представи.

Вероятно ще изпитате сблъсък между това, което вие знаете за България (и вярвате, че е истинско) и това, което чувате другите да казват. Но ако запазите спокойствие и сте любопитни, може да научите много полезни неща за себе си и да видите България по-добре и по-добра.

Пиша за външния поглед към България, защото през септември имаме възможност да видим в Лондон три български филма на режисьорката Бинка Желязкова и да чуем мнението на британски кинокритици за тях. Това ще стане не в Българския културен институт в Лондон (едно българско място), а в центъра Барбикан (британско културно средище в сърцето на Лондонското Сити).

Идеята за представянето на българските филми в Барбикан е на Теодосия Добриянова и Савина Петкова, които живеят и работят във Великобритания. Макар да не представляват българска държавна културна институция, те имат куража и способностите да са мост между България и Великобритания като използват за това киното. 

Мисля, че за всички българи във Великобритания е полезно да има повече подобни събития, насочени към британска аудитория. Затова имаме възможност да подкрепим събитието, организирано от Теодосия и Савина в Барбикан като присъстваме на прожекциите на филмите на Бинка Желязкова и поканим на тях свои британски съседи, приятели и колеги.

Представяме кураторите на програмата с филми на Бинка Желязкова, които включват "Привързаният балон”, “А бяхме млади” и “Басейнът”, и отговорите им на нашите въпроси.

Теодосия Добриянова е завършила Кинознание в King’s College London и Антропология и Документалистика в University College London. В момента е куратор на New East Cinema в Barbican Centre в Лондон. 

Савина Петкова е завършила Философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Кинознание в University College London, а в момента е докторант и асистент във Факултета по кинознание на King’s College London. Тя е част от екипа на София Филм Фест и Cambridge Film Festival.

Теодосия и Савина разказват за филмите на Бинка Желязкова, които ще бъдат излъчени в Барбикан.

Коя е Бинка Желязкова и с какво впечатляват филмите й? 

Теодосия: Бинка Желязкова е първата жена режисьорка на игрално кино в България. Твори между 50-те и 80-те години на миналия век, но това, с което наистина впечатляват филмите й, е свободолюбието им. В години, когато естетичната норма в българското изкуство е соцреализъм и режисьорите имат избор между определен набор от истории и типажи на героите си, Бинка Желязкова и нейният съпруг и сценарист Христо Ганев, разказват комплексни истории за хора със сложни характери, които често живеят в тоталитарна реалност. Много от филмите й достигат до широката публика чак след 1989 г.

Защо в Лондон нейните филми ще са интересни? 

Савина: Лондон се слави с това, че предлага на всекиго по нещо, винаги. New East Cinema обаче е една от малкото врати, които са винаги отворени за зрители през цялата година, за разлика от спорадични премиери и показвания на български филми по фестивали.

Кой ходи на кино в Барбикан и защо?

Теодосия: Барбикан е един от най-значимите културни центрове в Лондон и впечатлява още с архитектурата си. Барбикан се фокусира върху независимо световно кино и често показва заглавия, които се срещат рядко на големия екран. Ярък пример за това е ретроспективата на Бинка Желязкова, но и New East Cinema – програмата за съвременно кино от Източна Европа, Централна Азия и Балканите, на която имам щастието да съм куратор от няколко години насам. 

В този смисъл, в Барбикан на кино ходят хора, които искат да се докоснат до нещо, което не могат да преживеят навсякъде – от една страна това е изкуството, но също и архитектурата и атмосферата на самото място.

Представете си, че правите документален филм за българите в Лондон. Каква ще е темата? А сюжетът? 

Теодосия: Едва ли можем да направим по-добър филм за българите в Лондон от „Котка в стената” на Мила Милева и Весела Казакова, който е художествен, но би могъл преспокойно да бъде и документален. Филмът проследява животите на Ирина (Ирина Атанасова), брат й Владимир (Ангел Генов) и синът й Жожо (Орлин Асенов), които живеят заедно в малък апартамент в Пекам (южен Лондон). Един ден Ирина прибира вкъщи едно привидно изоставено коте и така неволно поставя началото на межусъседски конфликт, който пък разгръща теми като ксенофобията след Брекзит, расизма, и изобщо рисува един изключително реалистичен портрет на живота на българските имигранти в Лондон. Наистина страхотен филм, който беше част от програмата на New East Cinema през 2021 г.

Кои 5 съвременни филма бихте искали да видят лондончани и защо?

Теодосия: Ако става дума за български филми, вече споменатият „Котка в стената”, „Виктория” на Майя Виткова, „Ага” на Милко Лазаров, документалният „Последната линейка на София” на Илиян Метев, както и „Бащата” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Заглавията сигурно са познати на много българи, тъй като са сред най-големите български филми в последните години. Препоръчвам ги, защото често се говори негативно за българското съвременно кино, което, разбира се, има своите проблеми, но тези филми показват, че у нас има изключително талантливи режисьори, въпреки условията, в които често им се налага да работят.

Кога ще бъдат прожектирани филмите на Бинка Желязкова и откъде се купуват билетите? 

Савина: “Привързаният балон” е на 13.09, “А бяхме млади” – на 17.09, а “Басейнът” на 27.09. Билети за трите прожекции можете да закупите на сайта на Барбикан.

Къде в Барбикан и кога може човек да се срещне и говори с вас за филмите на Желязкова и за кино? 

Теодосия: Откриваме програмата с „Привързаният балон” и след прожекцията му ще има дискусия с публиката, но по традиция след всеки филм се отправяме заедно с публиката към бара на киното, където разговорите продължават. 

Снимка на Теодосия Добриянова (вляво) и Савина Петкова (вдясно) в дискусия кино с критика Ася Бакдаулет (в средата) в центъра Баркикан, посветена на киното на казахския режисьор Адликан Йержанов. 

Сайтът на Барбикан, откъдето може да купите билети, е https://www.barbican.org.uk/whats-on/2023/series/hidden-figures-binka-zhelyakova

Автор: Бойко Боев

Снимки: личен архив на семейството на Бинка Желязкова, както и на Теодосия Добриянова и Савина Петкова.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.