Били ли сте на улица Варна в Лондон?

Varna Road

Знаете ли, че в квартал Fulham в Лондон има улица Варна (Varna Road)?

Обадихме се в местната община, за да научим повече за улицата. От там ни дадоха контактите на Ан-Мари Пърсел от архива към общината.

Веднага написахме имейл на Ан-Мари.

Уважаема Anne-Marie

Ние сме блог на българи в Лондон, които желаят да опознаят града, за да се чувстват добре в него.

Преди време открихме улица Варна (Varna Road), която се намира в квартал Fulham.

Бихме искали да научим откога улицата носи това име и дали то е свързано с българския град Варна на Черно море?

Всяка информация по въпроса е от интерес за нас.

Очакваме отговора Ви с нетърпение.

Ваши

Бойко и Деси

На следващия ден получихме отговор от Ан-Мари:

Уважаеми Бойко и Деси,

По повод вашето запитване за улица Варна (Varna Road) в квартал Fulham, нашата справка показа, че името на улицата е дадено през 1878 г.

В нашите архиви няма информация защо улицата е кръстена така. Но в сборника "Street Names of Fulham and Hammersmith" (Имена на улици в кварталите Fulham и Hammersmith), публикувана през 1977 г. от Fulham & Hammersmith Historical Society открих, че “вероятно това е името на британски военен лагер по време на Кримската война.”

Обаче, аз се съмнявам, че ние сме чествали място, свързано с Кримската война.

За ваше сведение, има още една улица Варна в Лондон. Тя е в квартал Hampton, Twickenham.

С уважение

Ан-Мари Пърсел

Архивар (понеделник и вторник)

Hammersmith and Fulham Local Studies and Archives

1st Floor, Hammersmith Library

Shepherd’s Bush Road

Hammersmith

Въпреки скептичността на Ан-Мари, решихме да направим справка в интернет за военен лагер Варна по време на Кримската война. Така открихме нещо важно. Според нас, то обяснява загадката защо има улица Варна в Лондон. Споделяме го накратко:

По време на Кримската война между Османската империя и Руската империя, която е предизвикана от спор за контрола над свещените места в Палестина, Франция и Великобритания изпращат войски в помощ на Турция.

На 29 май 1854 г. 28-хилядна британска армия, предвождана от Лорд Раглан акостира във Варна. Няколко седмици след това голяма част от войниците се разболяват, имат чревни оплаквания и диария, в резултат от заразена вода и нехигиенични условия. Два месеца след това 5-хиляди британски войници са приети в болница. През юни братанците са сполетени от епидемия от холера, чийто пик е през юли. Във военната болница във Варна смъртността достига 86%. Това влошава духа на войската. Без дори да влезе в битка, британската армия губи поне 900 мъже.

През 2003 г. в Девня, до Варна е открит паметник на умрелите от холера британски войници. На паметника пише: “В памет на британските войници, които умряха от холера близо до Девня, през лятото на 1854 г., на път за Крим.” Паметникът в Девня може да се види тук.

Знаете ли, че и във Варна има паметник на загиналите британски войници през Кримската война?

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.