Българите в Лондон през 1915 година

Дописка в американския вестник The Bisbee Daily Review отпреди 100 години събуди нашето въображение. В нея се разказва за българите в Лондон през 1915 г. по време на Първата световна война.

Българите в Англия

Лондон, 28 октомври, След започване на войната между Англия и България по улиците на Лондон може да се види любопитно зрелище от български граждани в британски униформи. Някои от тях, облечени в светлосини болнични униформи, които се носят от ранените войници, се връщат от битките във Фландрия (за да видите как са изглеждали тези униформи, натиснете тук - добавено), а други - току-що са се записали за войници. Всички тези мъже се подготвят да отидат на фронта. Повечето от тези българи дълбоко уважават Англия, но тъй като не са натурализирани (нейни) граждани, могат да станат доброволци в канадски части.

Българската колония в Лондон не е голяма, но научихме, че повечето български мъже, годни за военна служба, са се записали в армията.

Макар и кратка, дописката в излизащия в град Бризби, щат Аризона, вестник е много описателна. Няколко допълнителни факта ще помогнат да схванем драматизма на положението на българите в Лондон.

На 11 октомври 1915 г. българското правителство, оглавявано от министър-председателя Васил Радославов, обявява влизането на България в Първата световна война на страната на т.н. Централните сили – Германия и Австро-Унгария. Техен противник са Великобритания, Франция и Русия.

Когато България влиза във войната, британските войници воюват вече повече от година в Европа (Великобритания влиза във войната през август 1914 г.). На страната на Великобритания се бият българи, живеещи в Англия.

На 15 октомври 1915 г. Великобритания обявява война на България. Дописката във The Bisbee Daily Review излиза няколко седмици след това.

Как да си мислим за тази дописка? Към кого са били лоялни българите в Лондон по време на войната? Преди да обяви Великобритания война на България, те са били лоялни към Великобритания, а след това? Много объркано става положението им след това.

Ето оригиналния текст

bisbee.jpeg

Автор на текста: Бойко Боев



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.