Защо две лондонски улици са кръстени на Плевен?

Plevna
 

Plevna Road е може би най-българската улица във Великобритания. В британската столица има две улици с това име - едната улица е в лондонския квартал Enfield, а другата - близо до Canary Wharf. Кръстени са така в почит на сраженията по време на почти петмесечната обсада на Плевен през 1877 г.

Отгласът от победата на руски, румънски, финландски и български войници е толкова голям във Великобритания, че само в тази страна има 16 улици с това име. Плевна е някогашното руско име на Плевен, с което обсадата става известна навремето в Европа.



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.