Как се преподава български език в Лондон?  

Димана Иванова 

UCL (University College of London) е единственото висше учебно заведение в Англия, където студентите имат възможност да изучават езика и литературата на славянските народи. Затова групата за разходки из Лондон пожела да посети Департамента по славистика на колежа. Планът ни се сбъдна благодарение на пролетния ни проект ни за връзки с Лондон и лондончани, който получи подкрепата на кмета на Лондон.

В средата на май участници от нашата българска група бяха посрещнати от ръководителката на Департамента по славистика Даян Коенкър – американски професор по славистика и българският лектор д-р Йорданка Велкова. Проф. Коенкър разказа накратко за историята на департамента, създаден през миналия век от Томаш Гарик Масарик, който е известен чешки политик и преподавател. В департамента днес има курсове не само за славянски езици и литературата, но за културата, антропологията, фолклора на съответната славянска държава, чийто език са избрали да учат. 

Българският лектор д-р Йорданка Велкова обясни, че английските студенти се захващат с български език по различни подбуди. Най-вече са привлечени от това, че нашият език е рядкосрещан. Английските студенти, които учат български, посещават често български заведения в Лондон и се интересуват от живота на българите в британската столица.  Дори „чалгата“ им е любопитна и учат български от текстове на песни. Много студенти посещават България по програмата и винаги се завръщат вдъхновени от българската природа и култура. Някои от тях са напреднали дотолкова, че вече превеждат българска литература на английски език. 

След дискусията българската група разгледа Славистичната библиотека на UCL, която се намира също в самата сграда на Колежа и съдържа впечатляващо богат фонд от книги на български език, включващ литературни творби и лингвистични (речници, езикови помагала и др.), исторически, политически, фолклорни и антропологични произведения. 

Посещението на българската общност от „Разходки в Лондон“ в UCL беше повече от вълнуващо и без съмнение остави приятни спомени във всеки един от нейните участници.

 

Посещението в UCL беше част от проект на Лондонската българска асоциация за създаване на връзки между българската диаспора и другите лондонски общности и институции, който е подкрепен от кмета на Лондон.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.