Как се преподава български език в Лондон?  

Димана Иванова 

UCL (University College of London) е единственото висше учебно заведение в Англия, където студентите имат възможност да изучават езика и литературата на славянските народи. Затова групата за разходки из Лондон пожела да посети Департамента по славистика на колежа. Планът ни се сбъдна благодарение на пролетния ни проект ни за връзки с Лондон и лондончани, който получи подкрепата на кмета на Лондон.

В средата на май участници от нашата българска група бяха посрещнати от ръководителката на Департамента по славистика Даян Коенкър – американски професор по славистика и българският лектор д-р Йорданка Велкова. Проф. Коенкър разказа накратко за историята на департамента, създаден през миналия век от Томаш Гарик Масарик, който е известен чешки политик и преподавател. В департамента днес има курсове не само за славянски езици и литературата, но за културата, антропологията, фолклора на съответната славянска държава, чийто език са избрали да учат. 

Българският лектор д-р Йорданка Велкова обясни, че английските студенти се захващат с български език по различни подбуди. Най-вече са привлечени от това, че нашият език е рядкосрещан. Английските студенти, които учат български, посещават често български заведения в Лондон и се интересуват от живота на българите в британската столица.  Дори „чалгата“ им е любопитна и учат български от текстове на песни. Много студенти посещават България по програмата и винаги се завръщат вдъхновени от българската природа и култура. Някои от тях са напреднали дотолкова, че вече превеждат българска литература на английски език. 

След дискусията българската група разгледа Славистичната библиотека на UCL, която се намира също в самата сграда на Колежа и съдържа впечатляващо богат фонд от книги на български език, включващ литературни творби и лингвистични (речници, езикови помагала и др.), исторически, политически, фолклорни и антропологични произведения. 

Посещението на българската общност от „Разходки в Лондон“ в UCL беше повече от вълнуващо и без съмнение остави приятни спомени във всеки един от нейните участници.

 

Посещението в UCL беше част от проект на Лондонската българска асоциация за създаване на връзки между българската диаспора и другите лондонски общности и институции, който е подкрепен от кмета на Лондон.

 



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.