Камелия Спасова: Любовта като бавно изкуство

Любовта като бавно изкуство в едно стихотворение от Камелия Спасова

 

Морето и местността около Варвара са станали повод за написването на немалко стихотворения. Ето лирическия поглед на Камелия Спасова към това място: 

 

„Вкаменелостите са органични останки, отпечатъци в скалите – старинни растения, морски кончета, ракообразни щипки, черупки от миди, главогърдия и други фрагменти от гръбначни и безгръбначни. Неми следи инкрустирани в скалите от отминали времена. Така понякога скритите желанията, ако и да не намират друго пространство, застиват, вкаменяват се и добиват форма. Само който разчита езика на фосилите, може да разказва тайните истории на любовта като бавно изкуство.“ (Камелия Спасова)

 

Снимка: Камелия Спасова

 

 

Скалите на Варвара

 

Какво и да знае, че не може да използва аварийните изходи

и други ми ти небивали решения:

да грабне вратата и да излезе от другата страна,

като през ушна мида да се провре и да потъне до най-дълбокото,

в пясък да се разтвори и да изтече между пръстите.

 

Какво и да е минавала двеста седемдесет и два пъти

през всичките задънени улички и безистени – 

галерии от тунели и въздушни коридори,

уж се отказала да гори и да скача през прозорците,

било детска ми ти история 

като всяка със замесени трети лица и липси – 

казваш, че се е отказала от изгубените наречия,

чуждите градове и езици не превеждали случая.

 

Няма гаранция, казвам ѝ, че двеста седемдесет и третия път

пунктирите по лицето се изправят в овални очертания,

враните по дърветата пускат гравитацията

да ги отнесе на обратен каданс.

Ето: вместо да пиша – грача с меки пера, гра-га-гак,

губя своите основания.

Само скалите глухи относно каквото се знае-незнае

и прочие тайни образуват бавно своите неми вкаменелости:

фигури на отложени желания, уталожени желания във фигури.

 

Камелия Спасова

 

Камелия Спасова е автор на две поетически книги. Първата й стихосбирка „Парцел N: 17“ (ред. Г. Господинов, 2007) излиза с награда от конкурса за поезия „Веселин Ханчев“. Във Вила Валдберта край езерото Щарнберг тя открива достатъчно пуста земя, за да завърши втората си стихосбирка „Кеносис“ – книга на празнотата (ред. М. Николчина, 2016). Мисли си за предстояща книга като: „има време за бавене“. Затова внимава и се бави. Нейни стихотворения са преведени на английски, немски, руски, гръцки, турски, румънски, сръбски, датски, хърватски и италиански.

Камелия Спасова преподава антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е доктор по теория на литературата с научната книга „Събитие и пример у Платон и Аристотел“ (2012). Редактор и водещ броеве в „Литературен вестник“.

 

Материала подготви Петя Хайнрих

Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ. 

 

Прочетете също какво Камелия Спасова казва за Лондон.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.