Пътуване към Златния площад

Англичаните ценят традициите си. Освен това са големи градинари. Затова е цяло чудо, че получихме разрешение да посадим рози и поставим табелка в центъра на Лондон. При това само с наши усилия.

Всичко започна преди 4 години. Тогава няколко българи в Лондон решиха да се събират всеки месец, за да опознават заедно британската столица. През първата година те изминахаCapital Ring – 120 километра маршрут, който преминава през различни квартали и паркове в Лондон, като прави пълен кръг. На разходката по първата отсечка на маршрута тръгнахме 4 човека. На последната отсечка, 11 месеца по-късно, бяхме 30 българи. Спомням си, когато по време на последната разходка минахме по пешеходния тунел под Темза и запяхме “Високи сини планини”. Тази година научихме, че когато хората имат сходни интереси, те лесно стават приятели.

Следващата година продължихме с разходка през цялата лондонска част на Темза, общо 70 км. Всеки месец се събирахме и вървяхме 10 километра покрай реката от запад на изток, снимайки се до мостовете. Знаете ли колко моста над Темза има Лондон? (Отговор: 33)

Групата ни ставаше все по-голяма, благодарение на сайта bulgariansinlondon.com, който създадохме, за да разказваме за Лондон, британската култура и нашите разходки. Идеята за сайта беше на участиците в разходките. Тази година научихме, че когато хората се чувстват добре те желаят да допринасят с каквото могат за общите инициативи.

През 2016 г. започнахме да опознаваме различни квартали на Лондон и да правим срещи с други общности (нигерийци, индийци, тайланци). Понякога българи показваха кварталите, в които живеят. Друг път някои от нас влизаха в ролята на водачи.

Същата година за първи път осъзнахме, че имаме сили и амбиции да направим нещо заедно в Лондон. Търсихме мнението на всички и ако тогава бяхте с нас, щяхте да ни видите след края на разходките в Мейфейр, Сохо, Фицровия или Ситито да отговаряме на въпросници с идеи за бъдещи прояви. 

През 2017 г. наш проект, включващ изследване за живота на българите в Лондон, групови посещения в лондонската полиция и кметство и засаждане на рози в центъра на Лондон, беше одобрен от програма на лондонския кмет Садик Кан. За първи път общувахме с лондонска институция. Тази година научихме, че ни имат доверие и че искат да общуват с нас.

През 2018 г. проведохме първото изследване на българите в Лондон, направено от самата диаспора, което представихме на среща в лондонското кметство. Благодарение на подкрепата на лондонския кмет, получихме разрешение да посадим рози в центъра на Лондон. Знаете ли, че розите са цвете символ на Англия и България? 

През април засадихме рози дамасцена, за да ни напомнят за България. Месец по-късно с позволение на общината отпразнувахме с лондончани до нашите рози в Сохо празника на българската култура и писменост. 

През ноември подрязахме розите и сложихме табелка, за да няма съмнение, че нашите рози целят да правят видими за лондончани, както българите в Лондон, така и България. Тази година ние се научихме, че можем да правим заедно забележителни неща. И сме много горди от това.

Снимки: Димитър Казаджиев, Лъчезар Хараламбиев, Тео Тотев.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.