Пътуване към Златния площад

Англичаните ценят традициите си. Освен това са големи градинари. Затова е цяло чудо, че получихме разрешение да посадим рози и поставим табелка в центъра на Лондон. При това само с наши усилия.

Всичко започна преди 4 години. Тогава няколко българи в Лондон решиха да се събират всеки месец, за да опознават заедно британската столица. През първата година те изминахаCapital Ring – 120 километра маршрут, който преминава през различни квартали и паркове в Лондон, като прави пълен кръг. На разходката по първата отсечка на маршрута тръгнахме 4 човека. На последната отсечка, 11 месеца по-късно, бяхме 30 българи. Спомням си, когато по време на последната разходка минахме по пешеходния тунел под Темза и запяхме “Високи сини планини”. Тази година научихме, че когато хората имат сходни интереси, те лесно стават приятели.

Следващата година продължихме с разходка през цялата лондонска част на Темза, общо 70 км. Всеки месец се събирахме и вървяхме 10 километра покрай реката от запад на изток, снимайки се до мостовете. Знаете ли колко моста над Темза има Лондон? (Отговор: 33)

Групата ни ставаше все по-голяма, благодарение на сайта bulgariansinlondon.com, който създадохме, за да разказваме за Лондон, британската култура и нашите разходки. Идеята за сайта беше на участиците в разходките. Тази година научихме, че когато хората се чувстват добре те желаят да допринасят с каквото могат за общите инициативи.

През 2016 г. започнахме да опознаваме различни квартали на Лондон и да правим срещи с други общности (нигерийци, индийци, тайланци). Понякога българи показваха кварталите, в които живеят. Друг път някои от нас влизаха в ролята на водачи.

Същата година за първи път осъзнахме, че имаме сили и амбиции да направим нещо заедно в Лондон. Търсихме мнението на всички и ако тогава бяхте с нас, щяхте да ни видите след края на разходките в Мейфейр, Сохо, Фицровия или Ситито да отговаряме на въпросници с идеи за бъдещи прояви. 

През 2017 г. наш проект, включващ изследване за живота на българите в Лондон, групови посещения в лондонската полиция и кметство и засаждане на рози в центъра на Лондон, беше одобрен от програма на лондонския кмет Садик Кан. За първи път общувахме с лондонска институция. Тази година научихме, че ни имат доверие и че искат да общуват с нас.

През 2018 г. проведохме първото изследване на българите в Лондон, направено от самата диаспора, което представихме на среща в лондонското кметство. Благодарение на подкрепата на лондонския кмет, получихме разрешение да посадим рози в центъра на Лондон. Знаете ли, че розите са цвете символ на Англия и България? 

През април засадихме рози дамасцена, за да ни напомнят за България. Месец по-късно с позволение на общината отпразнувахме с лондончани до нашите рози в Сохо празника на българската култура и писменост. 

През ноември подрязахме розите и сложихме табелка, за да няма съмнение, че нашите рози целят да правят видими за лондончани, както българите в Лондон, така и България. Тази година ние се научихме, че можем да правим заедно забележителни неща. И сме много горди от това.

Снимки: Димитър Казаджиев, Лъчезар Хараламбиев, Тео Тотев.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.