Десет факта за Чърчил

Winston_Churchill

Уинстън Чърчил е половин американец. Неговата майка Джени е дъщеря на богат американец от Бруклин. Джени се жени за лорд Рандолф Чърчил, бащата на Уинстън. Лорд Рандолф е политик и брат на херцога на Марлборо.

Чърчил е бил слаб ученик по всички предмети, освен история и английски. Във военното училище го приемат едва при третото му кандидатстване.

Чърчил е член на Британския парламент повече от 60 г. Избран е за народен представител за първи път през 1900 г. Бил е няколко пъти министър и два пъти министър-председател на Великобритания.

На много от държавните си постове Чърчил се проваля: като First Lord of the Admiralty (разбирай, министър на флота) по време на Първата световна война той заповядва атака над флота на Османската империя. Турците обаче потапят три от британските кораби и повреждат други три. Преди края на Втората световна война Чърчил, който по това време е министър-председател, губи изборите във Великобритания. Въпреки загубите обаче, Чърчил запазва духа си и дори става известен с много свои мисли за това, колко е важно човек да има силен дух.

Чърчил е автор на метафората за “Желязната завеса”, която разделя Европа след края на Втората световна война. Той произнася тази фраза в своя реч през март 1949 г. “Желязната завеса” беше разрушена 50 години по-късно.

Чърчил има Нобелова награда по литература. Тя му е връчена през 1953 г., когато е избран за втори път на поста министър-председател на Великобритания. Макар че е автор на 20-на книги за живота си, за живота на баща си и на исторически книги, той остава най-известен със своите речи.

Чърчил заповядва бомбардировките над София по време на Втората световна война. В резултат на загиналите и разрушенията, репутацията на Великобритания в България е силно разклатена.

По време на една от конференциите между съюзниците, проведена в Москва през октомври 1944 г., Чърчил написва на лист хартия как според него трябва да бъде разделена Европа след войната. Той подава листа на Сталин. Според оригиналното предложение СССР трябва да има 75% влияние в България. СССР се договаря за 80%. Споразумението, колкото и да е безскрупулно, не е спазено. СССР има 100% влияние в България.

Погребението на сър Уинстън през 1965 г. се превръща в най-мащабното и многолюдно събитие от подобен вид, след официалното погребение на победителя над Наполеон - херцогът на Уелингтън през 1852 г.

Чърчил е мразел Ганди, когото нарича “полугол факир”. Въпреки това, паметниците на двамата са близо един до друг на площада пред Парламента (Parliament Square) в Лондон.

Чърчил не бил съгласен да бъде издигнат негов паметник, защото не желаел гълъби да кацат на главата му и да го цапат. Затова през паметника пред Парламента преминава слаб ток.

Churchill (2)

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.