Джон Беърд - създателят на телевизията

Шотландецът Джон Беърд (John Baird) е изобретател на телевизията. За първи път телевизионно изображение е демонстрирано в Лондон. 

От 1924 г. Джон Беърд живее в Лондон. Той наема малка стая на 22 Firth Street в лондонския квартал Сохо. На това място на 26 януари 1926 година пред членове на Royal Institution Беард демонстрира за първи път пренасянето на изображение от една стая в друга.  

През 1928 г. Беърд успешно осъществява телевизионна трансмисия на дълго разстояние - първоначално между Глазгоу и Лондон, а същата година - между Ню Йорк и Лондон - първата презокеанска телевизионна трансмисия. 

За първи път телевизори се продават в известния лондонски магазин Selfridges през 1928 година. През 1929 г. Беърд създава първата френска телевизионна компания. През същата години прави за Би Би Си първата телевизионна програма. (В България телевизията се появява през 1959 г.)

Любопитен факт е, че докато работи по изобретяването на телевизията Беърд преживява електрически удар и едва не умира. Наемодателят му го моли да напусне, опасявайки се за безопасността на имота си.  

Днес Беърд се счита за един от най- известните британски изобретатели за всички времена.  * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.