Джон Соун - архитектът, пренесъл Рим в Лондон

Сър Джон Соун (John Soane) (1753 – 1837) е един от архитектите, повлияли на развитието на Лондон. Той живее в края на 18 век и началото на 19 век, когато богатите британци “откриват” Древен Рим и Гърция и са привлечени от тяхната архитектура и стил, които имитират.

Соун живее през епохата на Просвещението, когато Великобритания е във възход, а след като побеждава Наполеон при Ватерло през 1815 г., е най-голямата световна сила. Амбициите се отразяват в големите строителни проекти в Лондон.

Днес от този период са запазени сградите на Джон Наш (John Nesh), който проектира Риджънт Стрийт и Риджънт Парк, както и Бъкингамския дворец. Соун е съвременник на Наш и еднакво важен за времето си. Строи важни сгради като Банката на Англия (до 1920 г., когато е разрушена) и правителствени сгради в Лондон.

До днес все още са запазени няколко църкви - в квартала Бетнал Грийн - църквата St John, проектирана от Соун.

В Мерлибон - Holy Trinity Church Marylebone, която е поръчана, за да бъде отбелязана победата над Наполеон.

Соун е и архитект на Dulwich Picture Gallery - първата обществена галерия в Лондон.

Като истински представител на Епохата на Просвещението, Соун се интересувал от всякакви изкуства и бил страстен колекционер. Неговата къща в лондонския квартал Холбърн е една от най-забележителните къщи в британската столица. Тази къща днес е музей.

Къщата на Соун се състои всъщност от три къщи, последователно изкупени от него и превърнати в една. Първоначално той купува една къща, после прилепената до нея,а след това и съседната. Пред тях е самият Lincoln’s Inn Fields - първата обществена градина в Лондон.

Sir John Soane

От фасадите на къщите не се познава, че става дума за една къща, за да не бъде променен облика на улицата. Вътрешността на къщите, които Соун събира, позволява да има място не само за живеене, но и за архитектурните макети на забележителни сгради, по които Соун преподава архитектура, както и рисунки, статуи, огромна библиотека, антични римски и гръцки предмети, включително саркофаг.

John Soane bust

В тази къща е запазен духът на Просвещението.

Любопитна връзка със сър Джон е направена от архитекта сър Джайл Джилбърт Скот (Giles Gilbert Scott). Той проектира емблематичните червени лондонски телефонни кабини като имитация на семейния гроб на Джон Соун - проектиран от самия него. Гробницата на семейство Соун се намира в гробището на църквата St Pancras, до едноименната лондонска гара.

2778soaneMausoleumOldStPancrasChurchyard.jpg

Статуя на Джон Соун на фасадата на Bank of England в Лондонското сити.

В събота, 17 март, в поредицата “Вечните приятели на България” ще се срещнем с Кристофър Бъкстън на Флийт Стрийт, близо до мястото, където е живял Сър Джон Соун. Подробностите са в поканата* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.