Инженерът Брунел е вторият по значимост британец

A 19th century man wearing a jacket, trousers and waistcoat, with his hands in his pockets and a cigar in mouth, wearing a tall stovepipe top hat, standing in front of giant iron chains on a drum.

Изъмбард Брунел (Isambard Kingdom Burnel) (1806-1859) e най-дейният британски инженер по време на Индустриалната революция през 19 век, която утвърждава Обединеното кралство като първа сила в света.

Брунел е отговорен за дизайна на мостове, докове, параходи, както и железопътни тунели.

Първият тунел под Темза (Thames Tunnel), който е и първият тунел под вода в света, е дело на Брунел. Началото на тунела е поставено през 1802 г. от екип инженери, в който участва бащата на Брунел, Марк. Парламентът утвърждава планът, съгласно който тунелът минава под Темза между Ротърхит (Rotherhith) до Уопинг (Wapping). Строителството е съпроводено с наводнения и жертви, както и временни спирания на финансирането. През 1827 г. Изъмбард Брунел започва да работи по проекта под ръководството на баща си. През 1843 г. тунелът с дължина 365 метра е завършен. Първоначално той е само за пешеходци, а от 60-те години на 19-ти век е железопътен. По него все още минават влакове.

Между 1838 и 1841 г. Брунел ръководи строителството на трикилометровия железопътен тунел Box Tunnel, недалеч от Бат (Bath), по железопътната линия на компанията Great Western, чийто главен инженер е Брунел.

През 1843 г. е построен по дизайн на Брунел първият пътнически презокеански параход, SS Great Britain, който е най-големият за времето си параход, а днес може да бъде видян в Бристол.

Bristol MMB 43 SS Great Britain.jpg

Също в Бристол се намира Clifton Suspension Bridge, който е открит през 1864 г. и е по първоначален план на Брунел.

Изъмбард Брунел е също създателят на гара Педингтън (Paddington Station), построена в периода 1850-1854 г.

През 2002 г. класация на БиБиСи за най-значимите 100 британци поставя Брунел на второ място след Чърчил.

На Брунел е кръстен един от лондонските университети.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.