Инженерът Брунел е вторият по значимост британец

A 19th century man wearing a jacket, trousers and waistcoat, with his hands in his pockets and a cigar in mouth, wearing a tall stovepipe top hat, standing in front of giant iron chains on a drum.

Изъмбард Брунел (Isambard Kingdom Burnel) (1806-1859) e най-дейният британски инженер по време на Индустриалната революция през 19 век, която утвърждава Обединеното кралство като първа сила в света.

Брунел е отговорен за дизайна на мостове, докове, параходи, както и железопътни тунели.

Първият тунел под Темза (Thames Tunnel), който е и първият тунел под вода в света, е дело на Брунел. Началото на тунела е поставено през 1802 г. от екип инженери, в който участва бащата на Брунел, Марк. Парламентът утвърждава планът, съгласно който тунелът минава под Темза между Ротърхит (Rotherhith) до Уопинг (Wapping). Строителството е съпроводено с наводнения и жертви, както и временни спирания на финансирането. През 1827 г. Изъмбард Брунел започва да работи по проекта под ръководството на баща си. През 1843 г. тунелът с дължина 365 метра е завършен. Първоначално той е само за пешеходци, а от 60-те години на 19-ти век е железопътен. По него все още минават влакове.

Между 1838 и 1841 г. Брунел ръководи строителството на трикилометровия железопътен тунел Box Tunnel, недалеч от Бат (Bath), по железопътната линия на компанията Great Western, чийто главен инженер е Брунел.

През 1843 г. е построен по дизайн на Брунел първият пътнически презокеански параход, SS Great Britain, който е най-големият за времето си параход, а днес може да бъде видян в Бристол.

Bristol MMB 43 SS Great Britain.jpg

Също в Бристол се намира Clifton Suspension Bridge, който е открит през 1864 г. и е по първоначален план на Брунел.

Изъмбард Брунел е също създателят на гара Педингтън (Paddington Station), построена в периода 1850-1854 г.

През 2002 г. класация на БиБиСи за най-значимите 100 британци поставя Брунел на второ място след Чърчил.

На Брунел е кръстен един от лондонските университети.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.