Исак Нютон и силата на знанието

 

Нали сте чували за ябълката, която паднала върху главата на Исак Нютон?

Казват, че благодарение на това той открил Закона за земното привличане (гравитацията). Това трябва да се е случило през 1687 г .

Нютон (1643-1727) е живял през периода на Просвещението (Enlightment) и е един от неговите най-влиятелни представители.

Нютон възприема природата като един подреден свят, който се управлява от неизвестни закони. Според него, природните законите могат да бъдат установени от човека и мисията на учените е да ги открият. Това негово разбиране е основополагащо за Просвещението и революционно за времето си.

Интересите на Нютон са многостранни: Той изследва Библията и изчислява, че Исус Христос е бил разпънат на 3 април 33 г., както и че Апокалипсисът няма да се случи преди 2060 г.

Нютон се е интересувал и от алхимия и произвеждането на злато. По въпроса е написал 169 книги.

Славата на Нютон обаче се дължи на неговите постижения в областта на математиката, астрономията и физиката.

Нютон е живял в Лондон на Джермин Стрийт (Jermyn Street), недалеч от двореца Сейнт Джеймс (St James` Palace). Той не се е женил и няма наследници.

Табела на мястото, където е била къщата на Нютон, видяхме я по време на една от разходките ни.

През 1977 г. при изследване на косите на Нютон било установено огромно количество живак в тях, което може би се дължи на алхимичните му експерименти. Живакът е едно и от вероятните обяснения на ексцентричното поведение на известния учен. Голямото количество живак води до проблеми с нервите.

Заради огромния си принос към науката Исак Нютон е погребан в Уестминстърското абатство.

Снимка на гроба на Нютон в Уестминстърското абатство, в "Ъгъла на учените", тоест сред гробовете на други известни британски учени.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.