Кой е Самюел Пийпс?

Samuel_Pepys

На 1 януари 1660 г. Самуел Пийпс (Samuel Pepys), английски морски администратор, а впоследствие и член на Парламента, започва да води дневник. В него той разказва за своето ежедневие, както и за живота в Лондон. В този период градът преживява страшна чума (the Great Plague of London) и унищожителен пожар (the Great Fire of London).

Във времената на Пийпс Великобритания е била в хаос.

Авторът станал свидетел на обезглавяването на крал Чарлс I, после на смъртта на Оливър Кромуел и последвалата политическа нестабилност.

Във флота, където работел Пийпс, царяла огромна корупция. Британските кораби били разбити от холандците. Пийпс бил от привържениците на монархията и се надявал тя да бъде възстановена. Това станало по-късно, когато през май 1660 г. на престола се възкачил Чарлс II, синът на обезглавения по време на Гражданската война крал Чарлс I.

Последните събития, описани от Пийпс в неговия дневник, са от 1669 г.

Geffrey Museum

В Geffrye Museum открихме стола на Самюел Пийпс. Показан е в колекция със столове, принадлежали на кралски особи. Фактът, че Пийпс заема място до владетелите на Великобритания, ясно ни показва неговия принос към британската история.

Geffrey Museum (26)

   



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.