Лудата четка на художника Франсис Бейкън

Francis Bacon by John Dekin.jpg

Казват, че английският художник Франсис Бейкън (на снимката) е вторият най-известен художник на 20-ти век след Пикасо. Далечен роднина на едноименния известен философ, Франсис Бейкън е роден в Дъблин през 1909 г. Умира през 1992 г.

През 2013 г. неговата картина –триптих Three Studies of Lucien Freud (Три студии на Лусиен Фройд) е продадена за 142.4 милиона долара (на снимката).

Three Studies of Lucian Freud.jpg
By Source (WP:NFCC#4), Fair use, Link

Бейкън няма академично образование на художник. Той дори няма основно образование. Говори се, че има само няколко завършени класа в училище.

Животът на Бейкън преминава между пъбовете в Сохо и студиото му. В Сохо той е един от постоянните посетители на The Colony Room на Dean Street, клуб, чиито известни членове са актьорът Питър О’Тул и художниците Лусиен Фройд, Деймиън Хърст и Трейси Емин. Клубът е затворен през 2008 г., но може да видите сграда от известната артистична улица в Сохо, в част от картина на живеещия в Лондон български художник Янко Тихов.

Бейкън обичал да скандализира. Той често боядисвал косата и зъбите си (включително с боя за обувки). Освен това имал желание да унищожи повечето свои ранни творби. За целта ги издирвал, откупвал от настоящите им собственици и публично унищожавал.

Картините на Бейкън също скандилизират, тъй като хората, изобразени на тях, са доста изкривени. Приличат на снимките на болни, които днес могат да бъдат видени на цигарените кутии. Всъщност, за да изобрази такива изкривени лица, Бейкън гледал в медицинските атласи със снимки на болни.

Когато Бейкън бил представен на Маргарет Тачър като най-големия жив английски художник, тя казала: “Познавам ви, вие сте човекът, който рисува ужасните картини.” На това Бейкън отговорил кратко с “Да” и се усмихнал гордо.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.