Любопитни факти за модната дизайнерка и активистка Вивиан Уестууд

Няколко любопитни факти за британската модна дизайнерка и активистка Вивиан Уестууд:

1. Вивиан Уестууд произлиза от работническата класа. Първоначално учи за бижутерка в Лондон, а после за учителка, тъй като разбира, че хора от работническата класа нямат шанс в изкуството.

2. През 70-те години заедно с тогавашния си съпруг Малкъм МакЛарън -мениджър на пънк групата Секс Пистълс, отваря бутик „Sex“ в Челси - на снимката, където продават създадени от тях дрехи за пънкари. В модата тя вижда възможност за протест срещу статуквото.

 

3. След развода си с МакЛарън, Уестууд живее в общинско жилище като социално слаба. По това време започва дейността й като активистка – първоначално се включва в кампанията за разоръжаване, а после като еколожка. Подкрепя Зелената и Лейбъристката партии.

4. Нейните дрехи имат винаги история и акцентират върху различната идентичност. (Може да ги видите по-долу.)

5. Уестууд е независим дизайнер и зад гърба й не стоят корпорации. Тя се радва на свободата и не желае да произвежда дрехи, които не й харесват. Нейн принцип е да купува по-малко неща, но по-качествени. (Забелязали ли сте колко известни марки произвеждат все по-некачествени дрехи?)

6. Модните ревюта на Вивиан Уестууд са винаги с обществени послания.

7. Уестууд има две рицарски звания (Commander of British Empire и Dame Commander of  the Most Excellent Order of the British Empire). Тя носи титлата Dame (Дама). Освен това два пъти е обявявана за най-добър британски моден дизайнер.

8. През 2006 г. при награждаването си с рицарско звание преди срещата с кралицата в Бъкингамския дворец Уестууд скандализира обществото като  въртейки се пред камерите, разкрива неволно, че под роклята си няма гащи.

9. Моделите си Уестууд създава заедно със съпруга си Адреас Кронтхалер.

10. Уестууд е на 77 години, но продължава да се придвижва из Лондон с велосипед.

11. Най-известната британска дизайнерка днес живее в къща, която някога е била собственост на майката на известния мореплавател капитан Кук.

Може да видите дрехи и чанти на Вивиан Уестууд на сайта й тук.

Снимка на Вивиан Уестууд: Manfred Werner/Tsui - CC by-sa 3.0* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.