Последното пътуване на капитан Кук

Джеймс Кук (1728-1779) е британски мореплавател, станал известен като капитан на първите европейски кораби, които достигат Австралия и Нова Зеландия (1770), както и Хаваите (1778). Той също прави две пълни обиколки на света.

Кук живее по време на епохата на Просвещението, когато британците имат силно желание да открият света. Капитаните на кораби са били на особена почит. А Кук имал късмета и шанса да донесе до сънародниците си новини, карти и предмети от много непознати земи, с което се прославя.

Кук умеел да печели симпатиите на своите подчинени, както и на хората, които откривал по света. Известно е, че неговите екипажи не страдали от скорбут, тъй като той набавял винаги прясна храна и зеленчуци от местата, до които достигал, благодарение на умението си да общува с местното население.

Зелето се оказало много полезно срещу скорбута. За да накара моряците да ядат зеле, Кук създал представа за зелето като деликатес, заповядайки на офицерите да го ядат всеки ден.

Капитан Кук бил миролюбив към местното население на откритите от него земи. Забелязвайки, например, че хавайците много харесали металните части на кораба и решил да им продава метал срещу вода и храна за екипажа си. Самите моряци разменяли железни гвоздеи за секс.

Въпреки славата си, краят на живота на Кук е ужасяващ. През 1779 г., докато били в Хавай, британците забелязали, че една от лодките им е открадната. Капитан Кук решил да си върне лодката като взел за заложник местния крал. Хавайците се уплашили за съдбата на краля си и му се притекли на помощ. Кралят бил освободен, но Кук бил убит от хавайски воин. На следващия ден британците отишли да вземат тялото му и за техен ужас видели, че ръцете на капитан Кук били отрязани и осолени, а от тялото му били останали само добре почистени кости.

Първоначално те си помислили, че хавайците изяли капитана. По-късно станало ясно, че местните традиции изисквали кралете да бъдат изгаряни, а костите почиствани и съхранявани. Капитан Кук бил почетен като крал.

В знак на признателност към Кук два века по-късно американците нарекли своите космически совалки на неговите кораби Ендевър и Дискавъри, с които той достига за първи път до Австралия и Хаваите, съответно.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.