Роденият в Лондон Уилям Палгрейв е първият британски консул в България

След Берлинския конгрес Великите сили изпращат свои представители в Княжество България. По този начин те създават дипломатически отношения.

Първият западен дипломат в България е британският генерален консул Уилям Палгрейв. Той се представя в българския дворец на 23 юли 1879 г. – преди 140 години.

Разказваме за този дипломат, защото той е непознат в България, въпреки неговата много любопитна биография.

Уилям Палгрейв е роден в Уестминстър в Лондон, в семейство на банкер. Той завършва Оксфорд и след това работи на различни места в Британската империя. Военен е в Индия, после е мисионер в Сирия. Става известен арабист – изследовател на Арабския полуостров. После работи в британското външно министерство като консул в Руската империя (Сухуми) и Османската империя (Трабзон). След консулския му мандат в България е бил консул в Банкок и посланик в Уругвай, където умира.

Палгрейв е автор на книги за пътешествията си по света, които стават много популярни във Великобритания. Заради тях той е приет за член на Британското географско дружество. Неговите братя също се прославят – единият е редактор на The Economist, а другият е литературен критик, третият е депутат и барон.

В България Палгрейв следи работата на Учредителното събрание в Търново, което приема първата конституция на България, и става близък на водещите политици. Заради познанията си за региона, той печели тяхната почит. Юристът Марко Балабанов, участник в Учредителното събрание, и пръв външен министър на България казва, че Палгрейв бил много проницателен и предвидил много неща, които после се сбъднали (източник: тук.)

Палгрейв информира британците за положението на Балканите и е автор на книга с есета за Източния въпрос, която може да видите тук.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.