Роланд Хил е бащата на първата пощенска марка

Роланд Хил (Rowland Hill) e британски реформатор от времето на кралица Виктория, благодарение на когото в Обединеното кралство се въвеждат пощенските марки. Въведението е първо в целия свят.

Роланд Хил е типичен пример за британец от викторианската епоха. По своя инициатива той започва да изследва обществен проблем. После представя своите наблюдение и препоръки пред правителството. Управляващите от онова време насърчават гражданите да им дават идеи и се възползват от тях.

В случая с Роланд Хил правителството започва реформа в пощите, която включва въвеждане на пощенски марки и намаляване на цената на пощенските услуги. Предложилият реформата Хил получава работа от правителството – той отговаря за осъществяването на реформата! Неговите усилия са успешни и Роланд Хил оставя името си в историята. Неговият паметник е пред сградата на британските пощи на Едуард Стрийт, недалеч от катедралата “Свети Павел” в Лондон.

Първоначално във Великобритания за пощенските услуги е било заплащано от получателя на писмото, а не от подателя. Таксите са били високи и много често получателите са отказвали да ги платят. Отделно имало много случаи на кодирани съобщения, които получателят разбирал без да се налага да отваря писмото и да се налага да плаща таксата. 

Казват, че Хил се решил да се заеме с пощенските услуги след като видял колко е нещастна една жена в пощата, която не може да получи писмо от годеника си, защото няма пари да плати за него. 

Решението на Хил е за пощенските услуги да се плаща предварително чрез закупуване на листа за писма или самозалепваща се марка. Първият случай е вариант на сегашните пликове за писма - хората пишат върху едната страна на листа, а после го сгъват и изпращат. 

Самозалепващите се марки са били нещо непознато дотогава по света. През май 1840 г. се появява първата марка. Тя е с лика на кралица Виктория, която същият месец е отпразнувала своя двадесет и първи рожден ден. Марката е на стойност 1 пени и е черна. Затова се казва Penny Black (Черната Пени).

След като работи няколко години в пощите Роланд Хил се заема с реформи в транспорта и става шеф на компанията осъществяваща железопътния превоз между Лондон и Брайтън.

Снимка: Julian Osley CC BY-SA 2.0* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.