Сара Мълали - първата жена епископ на Лондон

Преди дни, докато минавах покрай Фулъм Палас, седалището на лондонските епископи в продължение на 1300 години (до 1973 г. ), се сетих за Сара Мълали (Sarah Mullally), сегашният лондонски епископ на Англиканската църква (на снимката) и реших, че трябва да разкажа за нея на читателите на bulgariansinlondon.com, защото тази жена е забележителна. 

Подобно на православната религия, до преди години жени не са можели да проповядват или заемат ръководни църковни постове и в Church of England – най-голямата религиозна общност във Великобритания. Това се променя през 2008 г., когато Синодът взима решение жени да могат да стават свещеници във Великобритания, а през 2014 г. и да могат да бъда ръкополагани за епископи (bishops).

През 2018 г. в лондонската катедрала Свети Павел е ръкоположена първата жена за архиепископ на Лондон. Това е Саpа Мълали, родена през 1962 г. 

Сара Мълали е 133 архиепископ на Лондон. Предишните 132-ма такива са били мъже. За първи път от над 1300 години жена е глава на Англиканската църква в Лондон. (По онова време Сара Мълали е на 56 години.)

Сара Мълали има скромно потекло и не е учила в частни училища. Тя е работила като медицинска сестра в лондонските болници St Thomas’ Hospital, The Royal Marsden Hospital и Westminister Hospital. Докато работи, продължава да учи. 

Показва качества и от 1999 г. до 2004 г. е Chief Nursing Officer – най-висшият съветник на правителството за здравните грижи. Като такава тя представлява интересите на мъжете и жените, които се грижат за болни, както в болници, така и в социални заведения, като домовете за възрастни хора. 

Макар да ходи на църква през целия си живот, Сара Мълали започва да учи теология едва, когато е на 36 г., през 1998 г. 

През 2006 г. става свещеник в St Nicholas’ Church в лондонския квартал Сътън, в който днес живеят много българи.

Като теолог Сара Мълали подкрепя правата на жените, включително правото им на аборт. Смята, че в Лондон трябва да има повече жени свещеници и ръководители на църкви, за да бъде променено отношението към тях. 

Мнението й е, че всеки, независимо от пол, възраст, етнос, сексуална ориентация, трябва да бъде приет от Англиканската църква на Лондон. Според нея църквата трябва да демонстрира любов към всички хора. 

Сара Мълали е член на Privy Council – Съветът на кралицата, към който тя се допитва при управлението й. Нещо повече Мълали е Dean of the Chapel Royal, което означава, че е свещеник на кралското семейство. 

Като лондонски епископ Сара Мълали е и Lord Spiritual – което значи, че е член на Камарата на Лордовете. (Всички 26 епископи на Church of England са членове на британската Камарата на Лордовете, което е горната камара на двукамарния британски парламент.)

Сара Мълали е омъжена и има две деца.

 

Автор: Бойко Боев

Снимка: Roger Harris under Creative Commons Lincence.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.