Уилям Уилбърфорс и краят на робството

Уилям Уилбърфорс (William Wilberforce) е един от националните герой на Обединеното кралство. Той е водачът на реформата срещу робството, която завършва с приемането на закони през 1807 г. и 1833 г., забраняващи робството в Британската империя.

Уилям Уилбърфорс е син на богат търговец. Като студент в Кеймбридж той води разгулен живот, но после става силно религиозен. Той счита, че всички хора са равни по достойнство и затова е против робството. Избран е за депутат и в продължение на 13 години внася проектозакони срещу робството, които Парламентът отхвърля поради простата причина – много от депутатите са робовладелци или печелят от търговията с роби.

По времето на кралица Елизабет I (16 век) англичаните започват търговия с роби. В края на 18 век британските кораби се движат по така наречения триъгълен маршрут (triangular route) – от Англия те карат в Африка стоки, които разменят срещу роби, а тях откарват на Карибите. Там робите се разменят за захар, тютюн и памук, които корабите откарват обратно в Англия. 80% от приходите на британската външна търговия идват от въпросния триъгълен маршрут. Според съвременни изчисления около 11 милиона африканци са били откарани в английски кораби в робство.

Кампанията срещу робството, начело с Уилбърфорс, в края на 18–ти и началото на 19-ти век се подкрепя от много англичани. Въпреки това, за да бъде отменено робството, Парламентът гласува да бъдат компенсирани плантаторите робовладелци с 20 милиона паунда, коeто е 5% от тогавашния брутен вътрешен продукт на Обединеното кралство. За да се разбере огромният размер, имайте предвид, че 20 милиона тогава се равняват на 100 МИЛИАРДА паунда днес. Близо 800 хиляди африкански роби са освободени, повечето от тях в Карибите.

Уилбърфорс е погребан в Уестминстърското абатство, където има негова статуя.

В събота, 17 март, в поредицата “Вечните приятели на България” ще ви срещнем с Кристофър Бъкстън. Подробностите са в поканата* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.