Чарли Чаплин - от скитник до рицар

Chaplin_The_Kid

Един от най-известните лондончани е Чарли Чаплин е роден в Южен Лондон през 1889 г.

Сигурно знаете, че малкият Чарли е имал тежко детство. Баща му Чарлз Чаплин напуснал семейството, когато Чарли бил на 2 години. Той не помагал за издръжката на съпругата и децата си, въпреки успешната си кариера на актьор. Чарли, майка му и по-големият му брат живеели в мизерия. Няколко пъти били настанявани в приюти за бездомни. По - късно майката полудяла и била настанена в психиатрия. . .

До деветата си година Чарли вижда баща си само два пъти. Първият път гледа негово представление. Вторият път го вижда случайно на улицата (Kennington Road). Двамата вървят един срещу друг. Бащата е с жена. Малкият Чарли спира в шок. Бащата не познава сина си и виждайки реакцията на детето, го пита как се казва, когато чува името – същото като неговото – се усмихва на жената до него, дава монета на сина си и продължава. След години, в своята автобиография Чарли Чаплин си спомня за срещата и как се затичал след това към вкъщи, за да разкаже на майка си, че е видял баща си.

След като майката полудява преместват деветгодишния Чарли при баща му. Но той бил алкохолик и често биел сина си. Наложило се дори да се намеси благотворителна служба.

Къщата, в която Чарли е живял с баща си, е запазена. Както и пъба, в който Чарли вижда за последен път Чарлз, преди службите да го отведат от него.

Сещате ли се за едно стихче, което децата навремето рецитираха, докато играеха на ластик пред блока: “Чарли Чаплин се напил, сто бутилки ром изпил. На кръчмаря не платил и жена си той набил. Тя му раждала деца, той ги пържел на яйца.”

Много странно стихче, нали? Не знаем кой го е измислил, но ни се струва ужасно, подобно на живота на малкия Чарли в Лондон.

Между другото, знаете ли, че Чаплин е бил синеок? И също, че майка му Ханна била от ромски произход, съответно - и Чарли.

Hannah Chaplin

 

Спомняте ли си как Скитникът седи с Хлапето на стълбите пред бедната им къща и гледат улицата (на снимката най-горе)?

Стълбите пред една от къщите, в които е живял малкият Чарли, са подобни. И днес те са там,  където са били някога. Може да седнете и да си представите, че сте Скитникът или Хлапето, или самият Чарли Чаплин. Така направиха музикантите Дони и Коцето, както и актьорът Ивайло Христов, с които бяхме разходка през януари.

На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.

Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: By First National - here, Public Domain

  Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | GOOGLE+| MEETUP

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.