Чарли Чаплин - от скитник до рицар

Chaplin_The_Kid

Един от най-известните лондончани е Чарли Чаплин е роден в Южен Лондон през 1889 г.

Сигурно знаете, че малкият Чарли е имал тежко детство. Баща му Чарлз Чаплин напуснал семейството, когато Чарли бил на 2 години. Той не помагал за издръжката на съпругата и децата си, въпреки успешната си кариера на актьор. Чарли, майка му и по-големият му брат живеели в мизерия. Няколко пъти били настанявани в приюти за бездомни. По - късно майката полудяла и била настанена в психиатрия. . .

До деветата си година Чарли вижда баща си само два пъти. Първият път гледа негово представление. Вторият път го вижда случайно на улицата (Kennington Road). Двамата вървят един срещу друг. Бащата е с жена. Малкият Чарли спира в шок. Бащата не познава сина си и виждайки реакцията на детето, го пита как се казва, когато чува името – същото като неговото – се усмихва на жената до него, дава монета на сина си и продължава. След години, в своята автобиография Чарли Чаплин си спомня за срещата и как се затичал след това към вкъщи, за да разкаже на майка си, че е видял баща си.

След като майката полудява преместват деветгодишния Чарли при баща му. Но той бил алкохолик и често биел сина си. Наложило се дори да се намеси благотворителна служба.

Къщата, в която Чарли е живял с баща си, е запазена. Както и пъба, в който Чарли вижда за последен път Чарлз, преди службите да го отведат от него.

Сещате ли се за едно стихче, което децата навремето рецитираха, докато играеха на ластик пред блока: “Чарли Чаплин се напил, сто бутилки ром изпил. На кръчмаря не платил и жена си той набил. Тя му раждала деца, той ги пържел на яйца.”

Много странно стихче, нали? Не знаем кой го е измислил, но ни се струва ужасно, подобно на живота на малкия Чарли в Лондон.

Между другото, знаете ли, че Чаплин е бил синеок? И също, че майка му Ханна била от ромски произход, съответно - и Чарли.

Hannah Chaplin

 

Спомняте ли си как Скитникът седи с Хлапето на стълбите пред бедната им къща и гледат улицата (на снимката най-горе)?

Стълбите пред една от къщите, в които е живял малкият Чарли, са подобни. И днес те са там,  където са били някога. Може да седнете и да си представите, че сте Скитникът или Хлапето, или самият Чарли Чаплин. Така направиха музикантите Дони и Коцето, както и актьорът Ивайло Христов, с които бяхме разходка през януари.

На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.

Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: By First National - here, Public Domain

  Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | GOOGLE+| MEETUP

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.