Любопитни факти за лондонските гълъби

Лондонските гълъби са най-често срещаната птица в британската столица.

Ето и няколко интересни факта за тях:

Храненето на гълъбите в Лондон е забранено. Глобата за неспазване на забраната е от 50 до 500 паунда. Най-често глоби се налагат на Трафалгар Скуър, където има освен много гълъби и много туристи.

Лондонските гълъби са три вида: диви (feral pigeons), градински (wood pigeons) и гугутка (stock dove).

Дивите гълъби (feral pigeons) са най-често срещани. Те са в различни цветове. На крилете им често има две черни успоредни линии. Те приличат на гълъбите в българските градове.

Градинските (wood pigeons), които са най-популярната градинска птица в Лондон, са много по- големи от дивите. Те имат бяла украса на врата и по-дълга опашка. В полет на крилата им се вижда бяла линия. А главата им изглежда неестествено малка за тялото. Въпреки името си, градински гълъби може да видите навсякъде в Лондон.

Гугутките (stock doves) са малки по размер, сиви и без бели петна, но с черни кантове по крилете и опашката.

Stock dove

 Много хора имат фобия от гълъби, но знаете ли, че по време на Втората световна война британската армия е използвала 250 хиляди опитомени гълъба като куриери?

Гълъбите са герои, а 32 гълъба, участници във войната, са получи дори специален медал за храброст.

Diking medal се присъжда от 1943 г. на животни с особено големи заслуги по време на война.

Най-големият враг на лондонските гълъби са градските ястреби. В Лондон има ястреби. Най-известният от тях се казва Хари и се появява в Олимпийския парк. Той е най-популярен, защото от БиБиСи са направили филм за Хари и неговото семейство.



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.