В Harrods може да пазарувате на български

Harrods Dimitar

Harrods е най-известният магазин в света. Били ли сте в Хародс?

Мотото на този магазин Omnia Omnibus Ubique означава "Всички неща за всички хора, навсякъде". Разположен на 20 000 квадратни метра, на неговите 330 щанда може да намерите всичко.

Любопитна е историята на група български моряци, които посещават Хародс през 60-те години на миналия век. Те решават да проверят дали е вярно, че има всичко, и искат да си купят смядовска луканка. Помолени са да изчакат за малко. Няколко минути по-късно те са заговорени на български от възрастен продавач, който им казва, че смядовска луканка, произведена от предприятието "Родопа", може да им бъде доставена и иска да научи какво количество луканка искат да поръчат и на какъв адрес да бъде доставена. Моряците шегаджии напълно загубват ума си от изненада.

Хародс е основан от Чарлз Хенри Харод. Започнал своя бизнес като галантерист (продавач на тъкани, бельо, ръкавици), той открил свой магазин в Найтсбридж (Knightsbridge) в края на 40-те години на 19 век, надявайки се на печалби по време на Голямото изложение (Great Exhibition), проведено през 1851 г. в намиращия се наблизо Хайд Парк. Бизнесът бързо се разраснал и Харод постепенно придобил и прилежащите сгради около магазина.

След пожар през 1883 г. Хародс бил разположен в нова сграда. През 1898 г. в новия магазин се появили първите ескалатори във Великобритания. За клиентите, които изпадали в паника от това чудо на техниката, предлагали бренди в края на пътуването, за възстановяване след преживяното изпитание.

През 1912 г. открили Хародс в Буенос Айрес, Аржентина и така станали първия магазин в света с филиал в чужбина.

През 1921 г. в Хародс влиза писателят A. A. Милн, за да търси подарък на сина си Кристофър Робин. Той харесал едно мече. Купил го. Синът му бил щастлив, а писателят написал книга за Мечето Пух.

В Хародс не се продават само животни играчки. Магазинът е известен и с екзотичните си живи животни. Популярен е случаят на покупка по телефона на малко слонче за президента Роналд Рейгън. Клиенти на Хародс са купували лъв, както и алигатор.

Който може да си купи лъв, сигурно може да си купи и часовник на Harry Winston за 100 хиляди паунда или обувки за 62 хиляди. Продадени през 2007 г. тези обувки са били с рубини и диаманти и пазени от жива кобра.  В галерията на милионерите (the Millionaire Gallery) могат да бъдат видени и други подобни "чудеса" - автограф на Мерлин Монро за 16 хиляди паунда или на Ганди за 25 хиляди.

Хародс притежава най-многобройната чуждестранна клиентела в Лондон и е собственост на чужденци. През 1985 г. Harrods е купен от египетския милиардер Мохамед Ал Файед, който е притежавал още футболния отбор Фулъм и парижкия хотел Риц. През 2010 г. Harrods е продаден на катарски холдинг, собственост на шейха на Катар.

Богаташи от цял свят пристигат в Лондон само заради Хародс. Затова магазинът винаги е поддържал персонал, който говори чужди езици. Спомняте ли си възрастния продавач от историята на българските моряци от шестдесетте години на миналия век? Както станало ясно по-късно, българинът работел в Хародс още преди Втората световна войната и е имал честта да обслужва цар Борис и царица Йоана по време на пазаруването им в магазина. Това се казва магазин с класа, нали?

Нашата препоръка е следващия път да пазарувате на български в Хародс. Може би ще ви хареса да имате вкъщи кърпи, като тези, които ползва кралското семейство. Или изкуствени аромати за стая. Хародс доставя ароматите и кърпите на Бъкингамския дворец.

Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.