Лондонските магазини за бонбони

Викторианската епоха на 19 век ражда не само технически изобретения като влака, но и магазините за бонбoни (sweet shops), които съществуват до днес в Лондон. 

Разказваме за тези магазини, защото не сме виждали подобни в България. Освен това, традиционни бонбони от времето на кралица Виктория в красиви опаковки биха впечатлили всяко дете, неговите родители и баби и дядовци, в случай, че искате да зарадвате близките си с истински английски подарък.

И така, благодарение на увеличения внос от Карибите, цената на захарта във Великобритания спада през целия 19 век. Поради това сладките и бонбоните стават достъпни за повече хора. Ако до преди това производството е ръчно, през Викторианската епоха се появяват първите машини за бонбони. 

Освен това по това време са изобретени известните днес маршмелоу - меки бонбони от бяла ружа, карамеловите бонбони (toffee), както и лактата (fudge), бобовите желета (jelly beans) и марципана. Някои чужди изобретения като локума, познат в Османската империя от края на 18 век, достигат до Англия и бързо стават популярни.

Новите изобретения се предлагат в нов тип магазини – sweet shops – които са специализирани за бонбони. Те са характерни с големите буркани пълни с цветни лакомства.

Традиционни магазини за бонбони има и в днешен Лондон. Представете си колко много щастие те са донесли на своите посетители.

Ако видите такъв магазин - например, Hardys до катедралата “Свети Павел”- ви препоръчваме да влезете. Ще намерите какви ли не бонбони – с и без захар, за вегани и вегетарианци, от различни епохи, включително за армията по време на война, както и с различни вкусове. 

Бонбоните за влюбени, Love Hearts, са с послания като: For Ever (Завинаги) или Sugar Lips (Захарни устни).

Да ви е сладко!* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.