Магазини за аристократи: Berry Bros. & Rudd

Berry Bros.&Rudd
 

Berry Bros. & Rudd се нарича най-старият продавач на вино и спиртни напитки във Великобритания. Магазинът на адрес 3 St. James's Street е отворен през 1698 г. от вдовицата Бърн.

Районът около магазина - Сейнт Джеймсис, е част от Сити от Уестминстър. Той е известен с аристократите си. От миналото до днес тук се намират множество gentlemеn`s clubs – клубове на аристократи.

Berry Bros. & Rudd отваря врати, за да обслужва знатните жители на квартала, които търсели екзотичните стоки, предлагани в магазина, като кафе, какао, чай, емфие, подправки.

Популярността на магазина бързо нараснала, за което помогнала и близостта му до двореца St. James - най-старият дворец в Лондон и кралската резиденция, към която официално се акредитират чуждестранните посланици, още от времето на крал Henry VIII.

Магазинът се разполага върху тенис корта на крал Хенри VIII, който обичал да играе тенис. (В друг негов дворец - Hampton Court, все още се поддържа старият тенис корт, на който кралят е играел и се спазват правилата, валидни през 16 век.)

През 1765 г. магазинът станал известен с услугата - мерене на хора. В тефтер се пазят имената и килограмите на кралски особи, поетът Байрон, дендито Бо Бромел, писатели и художници. Сред редовните клиенти на магазина бил и император Наполеон III, племенник на Наполеон I Бонапарт, докато живеел в къща на St James Square, по време на изгнанието си в Лондон.

Между 1842 - 45 г. в магазина се е намирала легацията на Независимата Република Тексас, което е отбелязано с табелка на Pickering Place - най-малкият площад в Лондон, намиращ се до магазина.

Днес в магазина се продава основно алкохол, като в подземията му отлежават над 100 000 бутилки вино.

Berry Bros. & Rudd предлагат различни услуги - от съхранение на вашата колекция от вина в техните подземия, един от тунелите, казват, стигал чак до самия St James’s Palace, до частни дегустации и партита.

     * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.