Най-старият бръснарски салон в света

shop-Teo

През 1805 г. британците се вълнували от победата на адмирал Нелсън над френската и испанската флотилии в битката при Трафалгар. В същото време в Лондон предприемачът William Francis Truefitt отворил магазин за бръснарски принадлежности, като обявил себе си за бръснар, перукер и парфюмер.

Съвсем скоро се оказало, че времето на перуките безвъзвратно си отива, заради приетия Duty Hair Powder Act 1795, който въвеждал по-високи такси върху пудрата за перуки и подстригването. Чрез този закон King George III се опитал да събере пари за войните, които трябвало да води срещу Наполеон. В резултат, перуките започнали да отпадат от ползване и се появил нов стил - dandy.

Първият dandy бил Beau Brummell, той направил запомнящи се нововъведения в стила на обличане на мъжете и се превърнал в модел за подражание за останалите. Когато решил неговата прическа да наподобява фризурата на Брут – убиецът на Цезар, всички го последвали.

MAyfair (54)

William Francis Truefitt се възползвал от мъжката суета и започнал да предлага висококачествени продукти, свързани с мъжкото подстригване. Неговите гребени, помади, вакси... станали толкова популярни, че бръснарницата му се появила в романите на Charles Dickens и на William Makepeace Thackeray, автор на „Панаир на суетата“ (Vanity Fair), публикуван в 1848 г.

Truefitt & Hill е най-старият магазин в света за бръснарски принадлежности, според Книгата на рекордите на Гинес. Първоначално той бил на Burlington Arcade, а днес - до известния клуб за джентълмени Carlton Club на St. James's Street.

MAyfair (53)

Благодарим на Тео, който направи заглавната снимка. Харесайте неговата фейсбук страница Teo Totev Photography. Сайтът на Тео е http://t-e-o.net.

Прочетете също историята на Lock & Co., най-старият магазин в света.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.