Най-старият магазин на Лондон

MAyfair (44)

Създаден през 1676 г., Lock & Co. е най-старият магазин за шапки в света и най-старият магазин в Лондон. Неговите дизайнери сътворяват бомбето.

Макар че през вратата на магазина, който се намира на St James's Street, да не спират да влизат богаташи и величия от цял свят, витрината изглежда семпло, тъй като не е променяна от векове.

Lock & Co. правят шапките на кралското семейство и висшите класи. Сред известните клиенти на магазина в миналото са Адмирал Нелсън, Оскар Уайълд, Сър Уинстън Чърчил, Чарли Чаплин и кралица Виктория.

Lock & Co. могат да претендират за създатели на бомбето (bowler hat) - символ на британската администрация и познато ни от образа на Скитника на Чарли Чаплин.

През 1849 г. аристократът Edward Coke (произнася се cook - куук) поръчва на Lock & Co. да направят шапка за неговия gamekeeper - лесничей, отговарящ за дивеча в имението.

Лесничеите обикаляли именията на аристократите на кон и често си удряли главите в клоните на дървета. Edward Coke искал да се погрижи за главата на своя gamekeeper. Затова той поискал здрава, твърда, добре прилепнала шапка, която не пада лесно при езда.

Lock & Co. възложили задачата на шапкарите Томас и Уилям Боулър (Thomas and William Bowler). Когато те били готови, шапката започнала да носи тяхното име bowler hat (бомбе, на български).

Когато Edward Coke дошъл да пробва новата шапка стъпил два пъти върху нея, за да изпробва здравината й. Днес не се позволява на клиентите да правят това, докато не платят стойността на шапката. Но и никой не прави това, тъй като шапките на Lock & Co. са световно известни и носят две кралски гаранции (royal warrants).

MAyfair (52)

Бомбетата стават масово носени най-напред в САЩ. През 19-ти и началото на 20-ти век бомбето, а не каубойската шапка, е най-носената шапка в Америка.

Чърчил носи бомбета през целия си живот. През 50-те и 60-те години всички работещи в Лондонското сити носят бомбета. Дори логото на една от британските банки - Bradford & Bingley - е бомбе.

Lock & Co. създава също много дамски шапки. Повечето от гостите на сватбата на принц Уилям и Катрин Мидълтън през 2011 г. носеха шапки, изработени от тази компания.

Шапките не са евтини, но се носят дълго. Те се завещават от майка на дъщеря и от баща на син. Някои аристократи продължават да носят шапките на прадядовците си, а дамите - шапките на своите баби.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.