Пазарът Смитфийлд

smithfield-market
В квартала Клъркенуел (Clerkenwell) се намират най-старата църква, най-старата болница и най-старата жилищна сграда в Лондон, както и... огромният пазар за месо Смитфийлд (Smithfield), който съществува на това място от 1174 година.

Лондонското сити получава разрешение да установи пазар на това място чак през 1327 г. от крал Едуард III. През 1855 г. пазарът е покрит по хигиенни причини, преди това животните са продавани и убивани направо под открито небе.

Хората в миналото не са били толкова чувствителни към теми като права на животните, нито пък са имали високи хигиенни изисквания за съхранението на храната, която са консумирали. Епидемиите от чума, холера, шарка... са намалявали броя на населението на Лондон наполовина и градът отново е възвръщал могъществото си.

През Викторианската епоха на обширния празен площад са се разполагали 162 сергии, след покриването на пазара са останали 23 в източната част на изградената сграда и 21 в западната.

Днес пазара за месо в Смитфийлд продължава да действа. Отваря в 2 часа през нощта и затваря, когато чиновниците тръгват за работа. Там може да се намери месо от цял свят, дори прясно докарано със самолет, преди часове.

Клиентите са главно от ресторанти и магазини. Но с наближаването на Коледа много лондончани стават рано-рано, за да си купят месо от Смитфийлд, защото там цените са най-ниски.

Огромни дракони пазят входовете на пазара. Драконите са емблема на Лондонското сити.

smithfield-market-2

Бъдещите планове за единствения оцелял пазар в Ситито е част от сградите, построени по времето на кралица Виктория, да бъдат основно ремонтирани и в тях да се премести през 2021 г. Музеят на Лондон. Това ще бъде новото голямо събитие за Лондон, след откриването на новата сграда на галерията Тейт модърн.

Ако искате да научите повече за пазара и историческите забележителности в околностите му, изгледайте филма.

  https://www.youtube.com/watch?v=1xBmWy99i5E       Снимки: Лъчезар Хараламбиев  * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.