Hamleys е най-старият магазин за детски играчки в света

През 1760 г. Уилям Хамли (William Hamley) открива магазин за детски играчки в лондонския квартал Holborn. В началото на 19-ти век магазинът вече е една от атракциите на Лондон. През 1881 г. е преместен в нова сграда на Regent Street. Днес Hamleys е най-известният магазин за детски играчки в света. 

Магазинът в Лондон е на седем етажа, на всеки от които се продават различни видове играчки. На приземния етаж са плюшените играчки, в мазето са интерактивните, игрите са на първия етаж, играчките за най-малките са на втория етаж, за момичета - на третия. Четвъртият е посветен на хобита, а петият е с играчки за момчета. Магазинът има около половин милион играчки от над 10 хиляди вида.  

Кралица Виктория е била патрон на Hamleys. Днес магазинът има двa кралски знака (royal warrant) и магазини в Русия, Абу Даби, Южна Африка, Мексико и САЩ.  

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.