Hatchards е най-старата лондонска книжарница

Hatchards e най-старата книжарница в Лондон. Тази година тя стана на 220 години. Открита през 1787 г., книжарницата винаги е била на улица Пикадили. Собственикът й Джон Хатчард успял да впечатли крал Джордж III, който бил голям библиофил и чиято впечатляваща колекция от книги днес се пази в стъклената колона в центъра на Британската библиотека (British Library).

Джордж III започнал да купува книгите си от Hatchards. Впоследствие, така продължили да правят и останалите крале и кралици. Днес книжарницата има три кралски знака (royal warrant), най-старият е от крал Джордж III (1760-1820).

Малко неща са се променили от миналото в книжарницата. Затова посетителят може да си помисли, че е в уютен аристократичен дом. Дайте си сметка, че от тази книжарница са купували книги най-известните британски писатели и политици, и си представете как до вас оглеждат новите книги Джейн Остин, Чарлз Дикенс, Оскар Уайлд, Лорд Уелингтън, Гладстон или Чърчил.

Преди да се изкачите по дървената стълба, не забравяйте да обърнете внимание на портрета вляво. От него ви гледа Джон Хатчард. Ако беше жив днес, той със сигурност, би бил най-щастливият книжар в света.

 

През април тази година в Hatchards беше представянето на новата книгата на Оги Бойчев The Unbeliever - шпионски роман за български дипломат, осъден на смърт. Беше вълнуващо да се говори за България на това място. Докато бяхме там, влезе президентът на Афганистан.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.