Waitrose - най-добрият супермаркет във Великобритания

Според независимата организация на потребителите Which? за трета поредна година най-добрият супермаркет във Великобритания е Waitrose.

Първият магазин Waitrose e отворен през 1904 г. в Актън, Западен Лондон. Тогава компанията се наричала Waite, Rose и Taylor - по имената на тримата партньори. Впоследствие Тейлър напуснал съдружието и магазинът се преименувал на Waitrose.

През 1914 г. Arthur Rose бил ранен по време на Първата световна война и постепенно изоставил бизнеса. Wallace Waite поел цялата работа. През 1937 г. той срещнал търговския директор на големия универсален магазин Джон Люис и подписал споразумение с него за създаване на 10 магазина.

Waitrose отворили своя първи супермаркет през 1955 г. в Стретам, Южен Лондон. До 1970 г. имали 50 магазина, след 2000 г. – повече от 200, а днес – 350.

Цените в магазините Waitrose са по-високи, отколкото в останалите вериги за хранителни продукти във Великобритания. Това се обяснява с по-високото качество на стоките, за което говори и кралската гаранция, дадена на Waitrose от Елизабет II, защото Бъкингамският дворец се снабдява с хранителни стоки, вино и алкохол от Waitrose.

Любопитно е, че Waitrose са създали система за бонуси, според която всеки работещ в магазина има дял от печалбите. Вероятно заради това отговорилите на проучването на независимата организация на потребителите Which? са открили, че служителите на Waitrose са най-отзивчиви и готови да помагат на клиентите си. Британците смятат, че обслужването в луксозните супермаркети Waitrose е най-добро.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.