Британски символи, създадени от имигранти

Няколко изобретения на имигранти във Великобритания:

Мини - малката кола, която е един от британските символи, е проектирана през 1959 г. от Сър Алек Исигонис (Sir Alec Issigonis), който е гръцки бежанец от Смирна.

Marks and Spencer - един от добрите британски магазини за храна и облекло, е основан от Майкъл Маркс, който е бежанец от Беларус. Той пристига в Англия през 1882 г.

Вестник The Sun - този вестник не обича имигрантите. Това е парадокс, като се има предвид, че създател му Рупърт Мърдок (Rupert Murdoch) е австралиец.

Хотел Риц, открит в Лондон през 1906 г., е известен в цял свят. Негови гости са били най-известните холивудски звезди и политици; в него умира Маргарет Тачър. Хотел Риц е създаден от швейцареца Сезар Риц (César Ritz).

Други факти

Националната здравна система на Великобритания (NHS) разчита на труда на имигрантите доктори и медицински сестри, почти 40% от състава на NHS е съставен от чужденци.

Икономиката на Великобритания – 1/3 от британската икономика се движи от компании с чуждестранни собственици.

Една от всеки пет технологични стартиращи фирми (start-up) във Великобритания е основана от имигрант.

Над 1/3 от работните места в строителството, почистването и отглеждането на деца са заети от хора, родени извън Великобритания.

95% от служителите, заети с почистването на Лондонското метро са имигранти.

Над 40% от служителите на британските компании, произвеждащи храна, .

са имигранти.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.