Емигранти, имигранти или гурбетчии. Какво значат термините?

Разходки из Лондон има нов автор: етнографката Мила Маева е нашият експерт по въпросите на миграцията и най-вече българската миграция в Англия. Този текст е за термините. Как мислим за себе си, зависи от това какви термини използваме. Затова темата е важна. 

Какво е миграция? Малко термини и факти.

Мила Маева

Често чувате различни термини като „миграция“ и „мобилност“, „емигранти“ и „имигранти“. Звучат сложно, но всъщност не са. Нека ви ги обясня с примери.

Ако напуснете мястото, където се родени, значи вие вече сте мигранти или мобилни хора. Но съществува и тънка граница между миграцията и мобилността.

Съвсем просто е – ако сте извън родното си място за повече от една година – това е миграция. Така ако заминете за Лондон и не се върнете в родината повече от една година – значи вече сте станали емигранти.

Ако обаче отидете на студентска бригада да берете ягоди в Англия или да сте барман в САЩ за няколко месеца – това е мобилност, а вие сте мобилни хора.

Всъщност миграцията не е нова. Това движение е толкова старо и постоянно, колкото и човешкия род. Например, при Великото преселение на народите през 4-7 в. е заселена Европа и когато като резултат е създадена и България.

Дори и в границите на Османската империя хората са се движели в търсене на работа и препитание. Тогава, например, много строители от планинските райони като Трън и Габрово са напускали родните си места, където било трудно да оцелеят, за да обикалят в търсене на работа през пролетта и лятото, а през есента са се връщали обратно, натрупали пари и нови знания.

Така в следосвобожденска България трънските строители изграждат и новата българска столица София. Тогава обаче те са говорили не за миграция, а за „отиване на гурбет“. На губрет са отивали и в началото на 20 в. българите, заминали с „Титаник“ към Щатите.

И ако си мислите, че гурбетчиите са само мъжете, не е вярно. Спомняте си н разказа на Йовков за „По жицата“, в който болната Нонка отишла да жъне с приятелки, за да изкара малко пари.

Както виждате миграцията не означава само движение навън. Тя може да се случи и вътре в родната ни страна – например като се преместите от Ямбол в София, за да учите в университета.

Каква е разликата между „емигранти“ и „имигранти“? Зависи от гледната точка. Например, от гледна точка на България, българите, живеещи извън пределите й, независимо дали се намират в Украйна, САЩ или Англия, са емигранти, а тези, които идват на нейна територия като сирийци, англичани и руснаци, които си купуват жилище по черноморското крайбрежие, са имигранти.

От гледна точка на Великобритания, българите и всички, които не са родени там, но са се заселили, са имигранти (“immigrants”), а британците, които напускат Острова, се наричат „емигранти“ ("emigrants“ и "expatriats")

Любопитно е, че думата "expatriate" (expat) има значение на изгнаник – човек, изгонен от страната си. Всъщност и ние също често говорим за българите в чужбина като за „изгнаници“ от тежката политическата, икономическа или социална ситуация в родината.

Мила Маева е автор на първото цялостно изследване за българите в Англия: “Българските емигранти в Англия – минало и съвременност”. Книгата може да бъде поръчана онлайн.

Прочетете също:

http://bulgariansinlondon.com/portfolio/interview-s-mila-maeva-kakvo-znaete-za-bulgarite-v-anglia/* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.